«Bουτιά» στα έσοδα το 9μηνο, ανησυχία για τις δαπάνες

«Bουτιά» στα έσοδα το 9μηνο, ανησυχία για τις δαπάνες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστέρηση 5,45 δισ. ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού εμφάνιζαν τα φορολογικά έσοδα το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 31,032 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου, είναι μειωμένα κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Μεγάλη «βουτιά» σημειώθηκε, ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, καθώς τα έσοδα από φόρους ήταν 3,942 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού του 2020 και κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση αυτή του Σεπτεμβρίου οφείλεται κυρίως στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που έχουν πληγεί από την COVID-19, καθώς και στη μεταβολή του αριθμού δόσεων και των καταληκτικών ημερομηνιών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, το υπουργείο υπολόγισε ότι η μείωση στα έσοδα από τους ανωτέρω λόγους εκτιμάται στο 1,6 δισ. ευρώ. 

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν εξέφραζε χθες ανησυχία για την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου του προϋπολογισμού, ως προς τα έσοδα. Οπως δήλωσε, «η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο, όσο και από τη μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου».

Ενώ όμως η πρόβλεψη για τα έσοδα χαρακτηριζόταν χθες ασφαλής, από πηγή του οικονομικού επιτελείου, αυτή για τις δαπάνες χαρακτηριζόταν ασφαλής μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν όσα έχουν αποφασιστεί έως σήμερα. Αν αυτά αλλάξουν, αν δηλαδή αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα, ίσως αλλάξει και η πρόβλεψη για τις δαπάνες, προσέθετε η ίδια πηγή, σε μια αποστροφή  ενδεικτική της αβεβαιότητας που κυριαρχεί μέχρι την τελευταία στιγμή, λόγω κορωνοϊού.

Συνολικά, στο 9μηνο, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4,47 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018.

Μόνο τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ. 

Ο κορωνοϊός άφησε το αποτύπωμά του έντονα στο σκέλος των δαπανών, οι οποίες το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν 44,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε μισθωτούς και επιστήμονες, ύψους 1,375 δισ. ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή 864 εκατ. ευρώ, η έκτακτη επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 420 και 263 εκατ. ευρώ, και οι αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ εκροές του ΠΔΕ, προκειμένου να πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, να επιδοτηθούν τόκοι δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να χρηματοδοτηθεί μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή