Συμψηφισμός clawback με επενδύσεις 100 εκατ.

Συμψηφισμός clawback με επενδύσεις 100 εκατ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η φετινή κοινή υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και με δαπάνες που αφορούν παραγωγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το ποσό του συμψηφισμού για τη φετινή χρονιά θα κλείσει στα 100 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ, την ίδια στιγμή, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν εισηγηθεί αυτό να «κλειδώσει» στα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη δρομολόγηση περαιτέρω επενδυτικών σχεδίων.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αύξηση του ποσού αυτού στα 200 εκατ. τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023), ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις ούτε έχει καθοριστεί το τελικό ποσό για τον συμψηφισμό του clawback το επόμενο διάστημα. Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά όρια της ελληνικής οικονομίας, με τη φαρμακοβιομηχανία να επιθυμεί το ποσό του συμψηφισμού να ανέλθει τελικά στα 200 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. 

Στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε πρόσφατα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δρομολογούν φέτος επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι αυτές μπορεί να ανέλθουν στα 600-700 εκατ. σε ορίζοντα 3,5 ετών, υπό την προϋπόθεση της πλήρους άρσης των αντικινήτρων. Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί μέτρο έμμεσης φορολόγησης, το οποίο σε συνδυασμό με την άμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων αντιστοιχεί περίπου στο 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών.
Πρόκειται για ένα ποσό που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος οι εταιρείες όταν υπάρχει υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το clawback, που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ανήλθε στα 458 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Εάν υπολογιστούν και τα rebate, το σύνολο των επιστροφών ανήλθε πέρυσι σε 1,8 δισ. ευρώ. 

Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι η νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε πέρυσι το β΄ εξάμηνο, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο του φαρμάκου. Ηδη, η γερμανική εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία έχει έντονη παρουσία στη χώρα μας, σχεδιάζει επένδυση 80 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για την επέκταση του εργοστασίου της στο Κορωπί.

Πρόκειται για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, με σκοπό τη δημιουργία σκευασμάτων αλλά και νέων φαρμάκων, δίνοντας έμφαση στα αντιδιαβητικά φάρμακα. Οπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης, το εργοστάσιο της BI Ελλάς στο Κορωπί, αφού λάβει την έγκριση του FDA, θα μπορεί να προμηθεύσει και την αμερικανική αγορά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παράγονται εκεί, με την προοπτική να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές της. Τα προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κορωπί ταξιδεύουν σε 70 χώρες, ενώ το ύψος των εξαγωγών υπολογίζεται ότι έκλεισε το 2019 στα 500 εκατ. ευρώ. Φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 700 εκατ., φθάνοντας το 1 δισ. ευρώ το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή