Αμερικανικές εκλογές: Τι φοβούνται περισσότερο από κάθε τι άλλο οι αγορές

Αμερικανικές εκλογές: Τι φοβούνται περισσότερο από κάθε τι άλλο οι αγορές

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θέλουν να δουν οι αγορές στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου; Πάνω από όλα ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί. Όπως προειδοποιεί ο «γκουρού» των αγορών Μαρκ Μόμπιους, ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει «δραματική πτώση» στις αγορές μετοχών. 

«Είναι πραγματικό πρόβλημα» σχολίασε ο Μόμπιους στο CNBC σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην οριστικοποιηθεί άμεσα ο νικητής των εκλογών αλλά να χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μετά την 3η Νοεμβρίου. «Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα δούμε μία πραγματική διόρθωση ή και ακόμη πιο δραματική πτώση στην αγορά. Επομένως αυτό είναι πολύ, πολύ μεγάλο πρόβλημα» εξήγησε ο Μόμπιους. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχουμε εάν ένας υποψήφιος αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα ή εάν ανακύψουν ερωτήματα για την νομιμότητα των αποτελεσμάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ξεκαθαρίσει εάν θα κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ έχει αφήσει υπόνοιες για νοθεία στην επιστολική ψήφο. 

Σύμφωνα με τον Μόμπιους η έκταση των ρευστοποιήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει μία ενδεχόμενη διαμάχη για το αποτέλεσμα των εκλογών. Εάν τα πράγματα οδηγηθούν σοτ Ανώτατο Δικαστήριο- μία διαδικασία που θέλει χρόνο- τότε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και εντονότερες αναταράξεις στις αγορές. 

Για τον μεγαλοεπενδυτή η πιο «ευνοϊκή» έκβαση για τις αγορές θα ήταν μία νίκη Τραμπ, αφού όπως επισημαίνει έχει υποσχεθεί νέες μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που σχεδιάζουν αυξήσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή