Ισπανία: Στοχεύει σε έσοδα 6,8 δισ. ευρώ από νέους φόρους το 2021

Ισπανία: Στοχεύει σε έσοδα 6,8 δισ. ευρώ από νέους φόρους το 2021

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των πλαστικών συσκευασιών για το 2021, όπως επίσης και αύξηση του ΦΠΑ για αναψυκτικά με ζάχαρη. Στόχος της, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι να αντλήσει 6,8 δισλ ευρώ.

Η Ισπανία έστειλε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 7,2% και έλλειμμα 7,7% για την επόμενη χρονιά, το βράδυ της Πέμπτης. Για την εφετινή χρονιά η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% – την βαθύτερη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου- και δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3% του ΑΕΠ.

Η Βουλή έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την υιοθέτηση ακόμη δύο αμφιλεγόμενων φόρων. Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο Google», που αφορά τα τοπικά έσοδα μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Η Ουάσινγκτον βλέπει τον συγκεκριμένο φόρο ως απειλή για τις αμερικανικές εταιρείες. 

Από τον φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι πωλήσεις διαφημίσεων και data, αναμένεται να εισπράξει το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αναμένεται να φέρει στα ισπανικά κρατικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 21% για αναψυκτικά με ζάχαρη αναμένεται να αποδώσει έσοδα 340 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τους λεγόμενους «πράσινους» φόρους, όπως αυτοί στις πλαστικές συσκευασίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή