ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά τριμήνου οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ

se-ypsila-triminoy-oi-poliseis-lianikis-stis-ipa-561119860

Mε τους ταχύτερους ρυθμούς των τριών τελευταίων μηνών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η έξαρση κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού και η αβεβαιότητα εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θολώνει το τοπίο όσον αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη δραστηριότητα των καταναλωτών.

Οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν άνοδο 1,9% τον Σεπτεμβριο, έναντι αύξησης 0,6% του Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση 0,8%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 1,5%.

Οι πωλήσεις λιανικής έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, με την πανδημία να έχει δώσει ώθηση στη ζήτηση για αγαθά που που συμπληρώνουν τη ζωή στο σπίτι, όπως οχήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη.

Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης βρίσκει εν μέρει στήριγμα και στα επιδόματα ανεργίας και την ανάκαμψη των προσλήψεων. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως και η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης.