Χρηματιστήριο Αθηνών: Κοντά στο 5% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κοντά στο 5% οι εβδομαδιαίες απώλειες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 4,80%, οι οποίες στον κλάδο των τραπεζών ξεπέρασαν το 10%, αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα και την επενδυτική νωθρότητα, κάτι το οποίο επέτεινε και η νέα γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Για ακόμη μία φορά, οι επενδυτές απέφυγαν την ανάληψη ρίσκου, με τους πωλητές να είναι οι κυρίαρχοι του «παιχνιδιού» στις περισσότερες συνεδριάσεις των τελευταίων πέντε ημερών. Έτσι, μοιραία ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να δοκιμάζει ακόμη και το τεχνικό όριο των 620 μονάδων, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη μακράς διάρκεια συσσώρευση.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,15% και διαμορφώθηκε στις 620 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 618 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 624 μονάδες. Σε σχέση με την Πέμπτη, μάλιστα, η ημερήσια μεταβολή δεν ξεπέρασε τη μία μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γενικός Δείκτης -έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο- κατάφερε να βάλει ένα «stop» στο τετραήμερο καθοδικό σερί. Την ίδια ώρα, ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 37 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν 20,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Όπως είναι εύλογο, οριακές μεταβολές εμφάνισε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος τερμάτισε στο -0,07% και τις 1.461 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το τεχνικό όριο των 1.500 μονάδων. Ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος, παράλληλα, χαρακτηρίστηκε εξίσου από οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν υπερέβησαν το 1%. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προς το τέλος της συνεδρίασης διεύρυνε τις απώλειες στο -1,62%.

Στο ταμπλό, τον ρυθμό έδωσαν και πάλι οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, με τη μετοχή του Ελλάκτορα να εκτινάσσεται στο +7% εν όψει της αποσφράγισης των προσφορών για την γραμμή 4 του αθηναϊκού μετρό. Στο +2,50% έκλεισε και η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Αναφορικά με τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχώρησε κατά 2,30% και τα 13,21 ευρώ. Η μετοχή της Μότορ Όιλ, επιπλέον, έκλεισε στο -2,38%, ενώ στο -1,69% τερμάτισε και η μετοχή του ΟΤΕ.

Στο μεταξύ, μετά το χθεσινό «διάλειμμα», η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων έδωσε συνέχεια στο ράλι, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και πάλι, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,781% και του 5ετούς στο 0,160%.

Χρηματιστηριακή… απογοήτευση

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, η χρηματιστηριακή εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από έντονη συσσώρευση , καθώς η ελληνική αγορά όχι μόνο δεν καταφέρνει να ακολουθήσει το ανοδικό ράλι των ευρωπαϊκό χρηματιστηρίων, αλλά καθίσταται ευάλωτη σε κάθε πιθανή πηγή κινδύνου. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση των ελληνοτουρκικών, τα οποία πυροδότησαν ένα μπαράζ έντονων ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να διολισθήσει κάτω των 620 μονάδων.

Είναι πασιφανής πλέον, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφύγει από το όριο των 620 – 650 μονάδων, μόνο όταν καταφέρει να επιλύσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που το ταλανίζουν. Δηλαδή, μόνο εφόσον υπάρξει σταθερή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, απομάκρυνση κάθε σεναρίου περί γενικού lockdown, βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως,  διευθέτηση του ζητήματος των προβληματικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Ανακάμπτουν οι ξένες αγορές

Στις διεθνείς αγορές, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, οι οποίες κυμάνθηκαν στο -2%, οι δείκτες καταβάλλουν προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η πορεία της πανδημίας παραμένει στο επίκεντρο, αποτελώντας μια πηγή συνεχούς αστάθειας για το επενδυτικό κλίμα.  Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,54% και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,60%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δε, σημειώνει κέρδη κατά 1,30% και τις 367 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να βρίσκεται στο +1,20%, τον τεχνολογικό Nasdaq στο +0,94% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στο +0,90%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή