Κίνα: Ανάπτυξη 4,9% το τρίτο τρίμηνο

Κίνα: Ανάπτυξη 4,9% το τρίτο τρίμηνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κινεζική οικονομία συνεχίζει την ανάκαμψή της από την πανδημία του Covid-19 και φαίνεται ότι θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα ολοκληρώσει το έτος με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Το τρίτο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 4,9%. Αν και η επίδοση είναι ελαφρώς κατώτερη των προσδοκιών των αναλυτών για ρυθμούς ανάπτυξης 5,2% την φέρνει σε τροχιά επίτευξης της εκτίμησης του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1,9% στο σύνολο του 2020. Θετικά είναι τα μηνύματα και από την κατανάλωση. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 3,3% τον Σεπτέμβριο. 

Στο μέτωπο του εμπορίου οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές έκαναν άλμα 13,2%. 

Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους- για πρώτη φορά από το 1992 όταν άρχισε να δημοσιεύει σχετικά στοιχεία το Πεκίνο, καθώς επιβάλλει lockdown για να βάλει φρένο στην εξάπλωση του ιού. To δεύτερο τρίμηνο όταν Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ασιατικές οικονομίες βυθίζονταν σε απότομη ύφεση, η Κίνα ανέκαμπτε με ρυθμούς 3,2%. Ήταν η μόνη οικονομία του G20 που βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 4,3% για το σύνολο του 2020 και ύφεση 8,3% στην Ευρωζώνη.

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες η Κίνα εμφάνιζε κατά μέσο όρο ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 8%, αν και τα τελευταία χρόνια κατέβαζε σταδιακά ταχύτητα. Για το 2020, πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός, στόχευε σε ρυθμούς ανάπτυξης 5,5%-6%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή