UBS: Θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές μία εκλογική νίκη Μπάιντεν

UBS: Θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές μία εκλογική νίκη Μπάιντεν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι εκείνες που θα ωφεληθούν περισσότερο από μία ενδεχόμενη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εκτιμά η UBS σε σημερινή της έκθεση.

Τα στοιχεία των τελευταίων 50 ετών δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά στις αρχές του μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Συνεπώς, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος βλέπει μικρά περιθώρια πτώσης, της τάξης του 3,3% για τις αρχές του εκλογικού μήνα, όμως επισημαίνει ότι συνήθως ακολουθεί η ανάκαμψη.  

Παρότι οι αμερικανικές εκλογές είναι ένα καθαρά εσωτερικό γεγονός, εντούτοις οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται από τη γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η UBS εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ (σε αυτό βοηθά και η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης), κάτι που ωστόσο δεν έχει φανεί στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.  

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη UBS, καθώς η αύξηση της φορολόγησης των αμερικανικών επιχειρήσεων θα ευνοήσει τις εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 21% στο 28% υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει μία αρνητική επίπτωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα εταιρικά κέρδη του S&P 500. Όμως η ταυτόχρονη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά, με την τελική αρνητική επίδραση στα εταιρικά κέρδη του S&P 500 να είναι μόνο 1,5% σε βάθος διετίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να αποτελέσουν τη βασική κινητήριο δύναμη για τα εταιρικά κέρδη, καθώς η UBS περιμένει μικρή περαιτέρω άνοδο του ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,23 στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ευρωπαϊκοί κλάδοι που θα ευνοηθούν περισσότερο από μία ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι οι κατασκευές, τα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Αντίθετα, κλάδοι όπως η τεχνολογία (και ειδικότερα ο τεχνολογικός εξοπλισμός), οι μεταφορές, τα media και η υγεία εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν τους σοβαρότερους κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή