Χρηματιστήριο: Και πάλι «νικητές» οι πωλητές παρά το +8% στην ΑΒΑΞ

Χρηματιστήριο: Και πάλι «νικητές» οι πωλητές παρά το +8% στην ΑΒΑΞ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηρίγματα, προκειμένου να περιορίσει τις επίμονες ρευστοποιήσεις, βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αποφύγει -προς ώρας- τα χειρότερα, παραμένοντας κοντά στο όριο των 620 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, για ακόμη μία ημέρα οι πωλητές κυριάρχησαν στο ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να αναδεικνύεται σε αρνητικό «πρωταγωνιστή».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,33% και διαμορφώθηκε στις 618 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 615 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 621 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε ακόμη δύο μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, υποχώρησε κατά 0,29% και ανήλθε στις 1.457 μονάδες, με τις πιέσεις στις μετοχές να μην λαμβάνουν ευρεία έκταση, με εξαίρεση τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Από την πλευρά του, ο τζίρος κυμάνθηκε στα 31 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν 19 εκατομμύρια τεμάχια.

Όπως προαναφέρθηκε, οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχώρησε κατά σχεδόν 1% προσεγγίζοντας το τεχνικό όριο των 210 μονάδων. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο -1,92%, της Τρ. Πειραιώς στο -0,58% και της Alpha Bank στο -0,40%. Κάπως καλύτερη ήταν η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,77%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα αποδείχθηκε ο «μεγάλος χαμένος» της ημέρας, καθώς η ΑΚΤΩΡ δεν κατάφερε να μειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Έτσι, μοιραία η μετοχή της μητρικής οδηγήθηκε στο -3,87%. Υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολίσθησε κατά 2,30%, εν μέσω της αναζήτησης λύσεων για το έλλειμμα στο ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ εκτινάχθηκε στο +8%, παρέχοντας σημαντικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη, χάρη στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη νέα γραμμή του μετρό. Επίσης, η μετοχή της Μότορ Όιλ ενισχύθηκε άνω του 3%, ενώ στο +1,15% έκλεισαν οι μετοχές των Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός το οποίο προσφέρει την ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε σήμερα στο 0,816% και του 5ετούς ομολόγου στο 0,175%.

Αντιμέτωπος με τα κατώτατα όρια του ο Γ.Δ.

Η ελληνική αγορά, όπως «προανήγγειλε» και η σημερινή συνεδρίαση, ετοιμάζεται να διανύσει ακόμη μία «δύσκολη» εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τα κατώτατα όρια του. Άλλωστε, οι σωρευτικές απώλειες των τελευταίων έξι ημερών ξεπερνούν το 5%, επαναφέροντας στο προσκήνιο της 615-620 μονάδες. Αφορμή για τη νέα συσσώρευση αποτελεί η εκ νέου κλιμάκωση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, μετά την απόφαση της Άγκυρας να «βγάλει» στη θάλασσα του Αιγαίου το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, αλλά και την απουσία διάθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση.

Ωστόσο, οι βαθύτερες αιτίες της χρηματιστηριακής καθίζησης ανάγονται στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει εξαρτώμενη από την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η Δαμόκλειος Σπάθη ενός δεύτερου γενικού lockdown υπονομεύει διαρκώς το κλίμα, προκαλώντας ζημιά τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση όσο και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Την ίδια ώρα, τα πάγια τραπεζικά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, προσθέτουν περαιτέρω πίεση στην αγορά, αποτρέποντας μια κίνηση προς τις 700 μονάδες.

Σταθεροποιητικά οι διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το αγοραστικό κλίμα παραμένει «βεβαρημένο» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αναγκάζονται να λάβουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, οι ανησυχίες ενός «σκληρού» Brexit στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης υπονομεύουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές μεταβολές, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,32% και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,61%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,10% στις 367 μονάδες. Σταθεροποιητικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,28% και τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 0,55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή