Πώς η Ε.Ε. θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους

Πώς η Ε.Ε. θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους μεγαλύτερες εκδότες δημόσιου χρέους αναμένεται να καταστεί λίαν συντόμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αρχή θα γίνει αυτή την εβδομάδα, με τις Βρυξέλλες να προχωρούν στην έκδοση δύο νέων ομολόγων, διάρκεια 10 και 20 ετών. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης στις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, από το 2021 η Ε.Ε. θα ξεκινήσει τις εκδόσεις ομολόγων και για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα.

Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πρόγραμμα SURE όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, αξίας τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό το ποσό μόνο για το 2021. Έτσι, οι Βρυξέλλες θα καταστούν ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες δημόσιου χρέους και θα βρίσκονται πίσω μόνο από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. έχει λάβει έγκριση για την έκδοση ομολόγων, ύψους 87,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα περισσότερα χρήματα να διοχετεύονται στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της Commerzbank, δεν αποκλείεται ένα μέρος των ευρωπαϊκών ομολόγων να καταλήξει στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης προχωράει σε αθρόες αγορές ομολόγων από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή