Bundesbank Vs ΕΚΤ: Συμφωνούν ότι… διαφωνούν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Bundesbank Vs ΕΚΤ: Συμφωνούν ότι… διαφωνούν για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετερόκλιτες προσεγγίσεις φαίνεται ότι υιοθετούν Γερμανία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική επικύρωση του μεγαλόπνοου σχεδίου «διάσωσης» και στήριξης των εθνικών οικονομικών της Ε.Ε., δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το μέγεθος της δημοσιονομικής τόνωσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, γνωστής και ως Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι το Ταμείο θα πρέπει να είναι «μια και έξω». Άλλωστε, ο Γερμανός τραπεζίτης ήταν ανέκαθεν σκεπτικός απέναντι στην έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το ευρύ μέγεθος δανεισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» σχολίασε ο Βάιντμαν, διαμηνύοντας ότι «αυτό το είδος δανεισμού θα πρέπει να αποτελεί ένα μεμονωμένο μέτρο». «Μια μόνιμη έκδοση κοινού χρέους δεν ταιριάζει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.» συνέχισε, υπενθυμίζοντας την πάγια αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγου.

Οι παραπάνω δηλώσεις του πάντα «σκληρού» Γερμανού τραπεζίτη, επήλθαν λίγες ώρες μετά την έκκληση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για «μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Θα πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα του να παραμείνει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι εάν ανακύψουν παρόμοιες συνθήκες κρίσης» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde».

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό γεγονός» για την Ε.Ε., καθώς θα αποτελέσει την πρώτη έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Τα συγκεκριμένα χρήματα, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην Ελλάδα, εντάσσονται στην προσπάθεια των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, η δημοσιονομική τόνωση, όπως εκφράζεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λειτουργεί παράλληλα και επικουρικά με τη νομισματική τόνωση, η οποία αποτυπώνεται στις αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή