Αρνητικό κλίμα λόγω έξαρσης της πανδημίας

Αρνητικό κλίμα λόγω έξαρσης της πανδημίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ απώλειες είχαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τη διαχείριση των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικά στη Γηραιά Ηπειρο η αύξηση των κρουσμάτων έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επιβληθούν σκληρότερες απαγορεύσεις, κάτι το οποίο αντιστάθμισε το θετικό κλίμα από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας, την ανάπτυξη της Κίνας, καθώς και την πιθανότητα νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,28%, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πλην του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, που ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,15%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,59%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,42%, με -0,13% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,08% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Την καλύτερη επίδοση στον Stoxx 600 είχε η τιμή της μετοχής του οίκου διαχείρισης πλούτου Julius Baer με άνοδο 6%, διότι ανέφερε βελτιωμένα κέρδη τους εννέα μήνες του 2020. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τράπεζες, αλλά και η μετοχή της Nokia, διότι επελέγη από τη ΝΑSΑ να κατασκευάσει το πρώτο ψηφιακό δίκτυο στη Σελήνη. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,6% στο 1,1785 δολ. Στην Ιταλία η αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ οδήγησε τις Αρχές στο να κλείσουν τις πλατείες από τις 9 το βράδυ για αποφυγή συγκεντρώσεων, ενώ σε περιφέρειες της Ισπανίας επιβλήθηκαν νέα αυστηρά μέτρα, καθώς εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα. «Δεδομένου ότι στην Ουαλλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο σκλήρυναν έτι περαιτέρω οι περιορισμοί, διαπιστώνουμε πως εντείνονται οι ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ανάκαμψη», όπως παρατηρούν αναλυτές. 

Στην αμερικανική αγορά αργά χθες πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P 500 εμφάνιζαν πτώση κατά 0,51% και 0,56% αντιστοίχως. Οι απώλειες σημειώνονταν για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο πενθήμερο, διότι οι επενδυτές αξιολογούσαν την πρόοδο στις συζητήσεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το αρνητικό κλίμα, τέλος, διαμόρφωσαν οι ειδήσεις σχετικά με το ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετατίθενται για αργότερα, παρά το ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας εκφράζουν εντονότερες ενστάσεις για ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα με μέτρα αρωγής επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή