Πτώση 0,33% στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να παραμένει χαμηλά

Πτώση 0,33% στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να παραμένει χαμηλά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες να αντισταθεί στις πιέσεις και στους πωλητές οι οποίοι για μία ακόμη ημέρα επέμειναν, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στα θετικά και έτσι οδηγήθηκε σε άλλη μία, έστω και οριακή, πτώση, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πλέον μία ανάσα από την κρίσιμη τεχνική στήριξη των 611-615 μονάδων.

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ανησυχία που προκαλεί η επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα, βαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, το οποίο είναι έτσι και αλλιώς επιφυλακτικό λόγω των αμερικανικών εκλογών που πλησιάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η συνέχεια θα είναι δύσκολη για το Χ.Α. έστω και αν παραδοσιακά ο Οκτώβριος τείνει να έχει θετικό πρόσημο (κλείνοντας 14 φορές θετικός στα τελευταία 20 χρόνια).

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 618,13 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,29% στις 1.457,50 μονάδες, ενώ με κέρδη της τάξεως του 0,40% και στις 904,33 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Λίγα ήταν τα blue chips που προσπάθησαν να δώσουν στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, εξηγώντας έτσι και το αρνητικό πρόσημο της αγοράς τελικά, μεταξύ των οποίων οι Motor Oil (+3,18%), ΓΕΚ Τέρνα (+1,77%), Μυτιληναίος (+1,69%) και Fourlis (+1,25%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 279,47 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,40%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,92% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,58%, ενώ ανοδικά και με κέρδη 0,77% έκλεισε η Eurobank.

Οσα εμπόδια και αν εμφανιστούν στην πορεία της αγοράς το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που θέλει, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Για ακόμα μία φορά με αφορμή την κίνηση της Τουρκίας στο Καστελλόριζο η αγορά βρήκε αφορμή για γρήγορη διόρθωση κόβοντας τη φόρα στους αγοραστές, με τους βιαστικούς να μειώνουν και πάλι θέσεις. Η αλήθεια είναι, όπως προσθέτει, ότι πολλοί έχουν κουραστεί ψάχνοντας τη μεγάλη τάση, παραδίδοντας εύκολα τα όπλα στην όποια κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος δει την αγορά πιο εμπεριστατωμένα, ακόμα και μετά την καθίζηση του Γενικού Δείκτη, θα καταλάβει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους πηγαίνοντας στο ταμείο αυτούς που εμπιστεύθηκαν τις καλές εταιρείες με καλά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές εκλογές πλέον είναι πολύ κοντά με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί. Επίσης, ο φόβος για ένα νέο lockdown είναι διάχυτος με αρκετές χώρες να εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, κάτι που προβληματίζει για τις οικονομικές συνέπειες το επόμενο διάστημα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάντως βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά δείχνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.  Αν παράλληλα δοθεί μία λύση στον τραπεζικό κλάδο κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί, τότε μπροστά θα δούμε ακόμα καλύτερες μέρες και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή