Τουρκία: Μπορεί η κεντρική τράπεζα να σταματήσει το σφυροκόπημα της λίρας;

Τουρκία: Μπορεί η κεντρική τράπεζα να σταματήσει το σφυροκόπημα της λίρας;

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την συνεχή διολίσθηση της λίρας η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να επιμείνει στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, κόντρα στις επιθυμίες του αυτοαποκαλούμενου «εχθρού των επιτοκίων» Ταγίπ Ερντογάν. Είναι όμως έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια στον βαθμό που απαιτούν οι συνθήκες; 

Αναλυτές που συμμετείχαν σε μίνι έρευνα του Reuters προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 175 μονάδες στο 12% μέσα στην εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία κίνηση έως τα τέλη του έτους. Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά την αιφνίδια αύξηση του επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, που είχε ως στόχο να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα και να βάλει φρένο στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε δηψήφια ποσοστά. 

Η κίνηση αυτή, αν και εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές, δεν ήταν αρκετή να σταματήσει το σφυροκόπημα της λίρας, που έχει βρεθεί στη δίνη των γεωπολιτικών προκλήσεων και εντάσεων με την σφραγίδα Ερντογάν. Έκτοτε το νόμισμα έχει υποτιμηθεί περαιτέρω κατά 4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που ωθεί στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και αυξάνει το βάρος των δανείων, που έχουν λάβει επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά σε δολάριο. Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές του έτους, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει την απομάκρυνση από τη Δύση και την μετωπική σύγκρουση με Ε.Ε. Η πορεία του Ορούτς Ρέις μπορεί να φέρει πιο κοντά τις κυρώσεις, γεγονός που εντείνει την πίεση στο τουρκικό νόμισμα. 

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters θέλει την κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια να σώσει τη λίρα, να αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 12,25% έως τα τέλη του έτους. Μάλιστα οι εκτιμήσεις εκτείνονταν έως και το 17%. Η Deutsche Bank σε σημείωμά της επισημαίνει πως για να προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα στο νόμισμα το επιτόκιο θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 13,5% το τέταρτο τρίμηνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή