Πράσινο φως στις απαλλοτριώσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου

Πράσινο φως στις απαλλοτριώσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχεδόν έξι χρόνια, φαίνεται πως διακρίνεται φως στο τούνελ του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το οποίο πρόκειται να αναπτύξει και να διαχειριστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Πρόκειται για μια σύμβαση ΣΔΙΤ ύψους 168 εκατ. ευρώ, με τον διαγωνισμό να ολοκληρώνεται το 2014, τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται το 2018, αλλά μέχρι σήμερα, να μην έχει υπογραφεί και το συμφωνητικό για την έναρξη των εργασιών, λόγω πληθώρας εκκρεμών ζητημάτων. Ενα εξ αυτών ήταν το ύψος των απαλλοτριώσεων που απαιτούνταν. Τα σχετικά δικαστήρια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοση των απαιτούμενων εκτάσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είναι ο ανάδοχος του έργου.

Ετσι αφαιρείται ένα λίαν σημαντικό εμπόδιο για την έναρξη του έργου. Αλλωστε, όπως διαμηνύουν πηγές από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η εταιρεία βρίσκεται σε θέση ετοιμότητας για την υλοποίηση του έργου, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις των αρμόδιων αρχών. Το έτερο ζήτημα αφορούσε τη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα στο αν η συμμετοχή του Δημοσίου θα γινόταν με κρατικά κονδύλια, τα οποία είναι άλλωστε δεσμευμένα για τον σκοπό αυτό, ή με κοινοτικά κονδύλια. Οπως προκύπτει, εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται άμεσα και στο μέτωπο αυτό, καθώς προωθείται η σύνταξη νέου φακέλου μεγάλου έργου, που θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DG Regio), έχοντας όμως πλέον και τη συνεργασία ως συμβούλου, της ειδικής ομάδας Jaspers. Η συμμετοχή της τελευταίας ήταν κάτι που είχε ζητηθεί ως προαπαιτούμενο από τις ευρωπαϊκές αρχές, κατά την προηγούμενη εξέταση του σχετικού φακέλου, που κρίθηκε ελλιπής και ως εκ τούτου δεν προχώρησε προς έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης είναι ιδιωτικό, το έργο μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει να υλοποιείται και μόλις υπάρξει απόφαση για την προέλευση της συμμετοχής του Δημοσίου, θα συμπληρωθούν και τα σχετικά κεφάλαια, ολοκληρώνοντας την επένδυση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζεται αρωγός της υπόθεσης, καθώς το έργο κρίνεται κομβικό για τη διαχείριση απορριμμάτων σε πέντε νομούς και συγκεκριμένα σε  Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία. Πρόκειται για περιοχές όπου τα απορρίμματα εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές με τη χώρα να συνεχίζει να καταβάλει πρόστιμα. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη τριών μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας μέχρι 200.000 τόνους ετησίως. Ειδικότερα, οι μονάδες έχουν χωροθετηθεί στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), ενώ προβλέπονται και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή