Πρώτη έκδοση κοινού χρέους από τις Βρυξέλλες με κοινωνικά ομόλογα

Πρώτη έκδοση κοινού χρέους από τις Βρυξέλλες με κοινωνικά ομόλογα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αγορές βγαίνει σήμερα, εκτός απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Ενωση για την έκδοση νέων 10ετών και 20ετών ομολόγων, των πρώτων κοινών ομολόγων στην περιοχή μετά και τη συμφωνία του Ιουλίου για το πακέτο-ορόσημο που θα στηρίξει την ανάκαμψη των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αυτή η κίνηση αποτελεί την πρώτη σε μια σειρά πολλών εκδόσεων κοινού χρέους από τις Βρυξέλλες, μετατρέποντας έτσι την Ε.Ε. σε κυρίαρχο παίκτη της αγοράς ομολόγων διεθνώς.

Η Ε.Ε. έδωσε χθες εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit να «τρέξουν» την έκδοση, η οποία και έχει μορφή κοινωνικών ομολόγων και είναι πρώτη στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, με στόχο την κάλυψη συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ δανείων που θα δοθούν στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να στηρίξουν την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Αν και η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η έκδοση θα γίνει «στο εγγύς μέλλον», παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως θα προχωρήσει σήμερα Τρίτη. Αυτή η πρώτη κοινή «έξοδος» της Ε.Ε. θα αποτελέσει και έναν πρώτο δείκτη του κόστους δανεισμού των Βρυξελλών πριν από το… τσουνάμι εκδόσεων χρέους στο οποίο θα προχωρήσουν το 2021.

Το ποσό που θα αντληθεί δεν έχει οριστεί, ωστόσο, σύμφωνα με την Commerzbank, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει έως και 10 δισ. ευρώ μηνιαίως από τα «κοινωνικά» ομόλογα. Αυτό θα της εξασφάλιζε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 100 δισ. ευρώ, έως το 2021.

Σημειώνεται πως, εκτός από το πρόγραμμα SURE, η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολόγων το 2021 για να καλύψει και τους πόρους που αναμένεται να διανεμηθούν στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 30% του συνολικού ποσού (225 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί με εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

Το συνολικό αυτό πακέτο που συμφώνησαν οι «27» χαρακτηρίστηκε ορόσημο από τους επενδυτές, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία η Ε.Ε. συμφώνησε να εκδώσει από κοινού χρέος και σε μεγάλη μάλιστα κλίμακα. 

Η ζήτηση κατά τη σημερινή διπλή έξοδο στις αγορές αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρή λόγω και της αξιολόγησης τριπλού Α που κατέχει η Ε.Ε. από τους οίκους αξιολόγησης.

Συνολικά, υπό τα δύο αυτά προγράμματα (SURE και Ταμείο Ανάκαμψης) οι Βρυξέλλες θα εκδώσουν ομόλογα ύψους έως και 200 δισ. ευρώ το 2021 μόνον, φέροντας την Ε.Ε. μαζί με τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία στην πεντάδα των μεγάλων παικτών τη αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη σημερινή έκδοση θα διοχετευθούν στα δικαιούχα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων, που θα τα βοηθήσουν να καλύψουν τις δαπάνες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το SURE μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και ορισμένα υγειονομικά μέτρα, ιδίως στον χώρο εργασίας, με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στην κανονική οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν λάβει έγκριση 16 κράτη-μέλη για  χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο του SURE (η οποία φτάνει τα 87,3 δισ. ευρώ συνολικά), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (2,73 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή