Σε δύσκολη θέση με ισχνή ρευστότητα παραμένει η MLS

Σε δύσκολη θέση με ισχνή ρευστότητα παραμένει η MLS

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την προγραμματισμένη για χθες στις εννέα το πρωί γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS, οι  ενδείξεις μαρτυρούσαν ότι τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από την εταιρεία πληροφορικής παραπέμπουν στην τέλεια καταιγίδα. Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία δεν πλήρωσε τους τόκους, ύψους 53.000 ευρώ, που αφορούν το ομόλογο ΜΛΣ01 αξίας 4 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνιστά τεχνική χρεοκοπία. Ως εκ τούτου, η MLS έχει ζητήσει τη μετάθεση κατά τρεις μήνες του συγκεκριμένου κουπονιού, όπως και εν γένει την καταβολή, ανά εξάμηνο, των κουπονιών τόσο του ΜΛΣ03 με εκπρόσωπο την Beta όσο και των κουπονιών του ομολόγου της Euroxx.  

Ωστόσο, παρότι χθες, κατά τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, η μη αποπληρωμή του κουπονιού της περασμένης Δευτέρας δεν στάθηκε ικανή για να σχηματιστεί η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, για την καταγγελία του ομολογιακού προγράμματος ή την τροποποίηση από τρεις σε έξι μήνες της περιόδου καταβολής των κουπονιών.  

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ομολογιούχων, ηχηρή ήταν η απουσία του ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου της MLS Γιάννη Καματάκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Νάρκισσο Γεωργιάδη να εκπροσωπεί την εταιρεία, αναφέροντας ότι ακόμη η διοίκηση δεν έχει παραλάβει την τελική έκθεση ευρημάτων της Deloitte, διότι υπάρχει οφειλή προς τη συμβουλευτική εταιρεία ύψους 80.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην αμοιβή της Deloitte για την κατάρτιση της έκθεσης και του επιχειρηματικού σχεδίου της MLS, με τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρει, χθες, ότι η οφειλή που αντιστοιχεί στις εργασίες του ειδικού ελέγχου έχει τακτοποιηθεί. Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία ζητεί να εξοφληθεί συνολικά και για το έργο της κατάρτισης του business plan και κατ’ επέκταση δεν υπογράφει το πόρισμα ελέγχου.

Στη χθεσινή Γ.Σ. που συγκλήθηκε με απαρτία 20,25% –απαιτούνται τα 2/3 των ομολογιούχων για να ληφθούν αποφάσεις– ομολογιούχοι αναφέρθηκαν και ζήτησαν διευκρινίσεις για τις συναλλαγές –που αποκάλυψε η «Κ»– της MLS με τη συνδεδεμένη εταιρεία Laserlock (της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο κ. Καματάκης). Οι διευκρινίσεις όμως αυτές δεν ήταν δυνατόν να δοθούν απόντος του κ. Καματάκη.   

Με τα δεδομένα αυτά, οι οιωνοί είναι αρνητικοί για την MLS της οποίας «οι ταμειακές ροές είναι εξαιρετικά πιεσμένες» και η εταιρεία διαθέτει ισχνή παρουσία στο εγχώριο λιανεμπόριο. Το αφήγημα της επόμενης μέρας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα μπορούσε να στηριχθεί στην είσοδο επενδυτή, αξιοποιώντας την καινοτομία που έχει αναπτύξει και αφορά το σύστημα της φωνητικής αναγνώρισης εντολών. Σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστον μία τράπεζα στηρίζει την εταιρεία, ενώ, έως τον Ιανουάριο, θα υπάρχει μία σημαντική συμφωνία που θα παράσχει ρευστότητα στην εταιρεία.  

Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα στις κινήσεις που θα λάβουν οι ομολογιούχοι, όπως και στο εάν την ερχόμενη Παρασκευή θα συγκεντρωθεί η υψηλή απαρτία των 2/3 για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές. Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων, η Beta, τόνισε, χθες, ότι εάν δεν υπάρξει την Παρασκευή η απαιτούμενη απαρτία των 2/3, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί η ανάθεση σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, από το σύνολο της αγοράς, της λήψης νομικών ενεργειών (π.χ. υποβολή έγκλησης) κατά της MLS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή