Ύφεση κοντά στο 8% περιμένουν οι οίκοι του εξωτερικού

Ύφεση κοντά στο 8% περιμένουν οι οίκοι του εξωτερικού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση  κοντά στο 8% περιμένουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι για την ελληνική οικονομία φέτος, με τις εκτιμήσεις της Capital Economics και της Oxford Economics να τοποθετούν την επιστροφή του ΑΕΠ στα προ-πανδημίας επίπεδα από το 2022.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8% και θα ανακάμψει στη συνέχεια, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% το 2021 και το 2022. «Παρότι η οικονομία αναμένεται να έχει ανακτήσει τις απώλειες του 2020 έως το 2022, πιστεύουμε ότι θα περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία πριν να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007», αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Από την πλευρά της, η Oxford Economics περιμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 8,3% για φέτος, με την οικονομία να περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μάλιστα υψηλότερους του 7%, το 2021.

Παρότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν είναι τόσο άσχημο στην Ελλάδα όσο στην Ισπανία ή τη Γαλλία, η οικονομία αναμένεται να δεχθεί βαρύ πλήγμα φέτος, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι θα συνεχιστούν και το 2021, επηρεάζοντας αρνητικά τον κρίσιμο τουριστικό κλάδο, αναφέρει η Capital Economics.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ερευνών προειδοποιεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι χειρότερο από ό,τι περίμενε, καθώς η ανάκαμψη στους δείκτες του επιχειρηματικού κλίματος έχει τελειώσει και το αδύναμο ριμπάουντ του τουριστικού τομέα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντιστρέφεται.  «Ο τουριστικός τομέας θα ανακάμψει την επόμενη χρονιά, όμως η δραστηριότητα στον κλάδο θα είναι ακόμα πολύ χαμηλότερη από το κανονικό», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, στο 48% του συνόλου, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος. «Ευτυχώς, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν αναμένεται να αυξηθεί, τώρα που τα ελληνικά ομόλογα έχουν συμπεριληφθεί στο QE της ΕΚΤ», τονίζει ο οίκος.

Και η Oxford Economics μιλά για περαιτέρω πιέσεις στον τουρισμό, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις της να κάνουν λόγο για σημαντική επιβράδυνση της ανάκαμψης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθούν κατά 6,5% φέτος, οι επενδύσεις προβλέπονται μειωμένες κατά 7,6% και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πτώση 17,9%.

Η άρση των μέτρων στήριξης αναμένεται να αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας, με την Capital Economics να προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 17,5% το 2021 (από 16,5% το 2020).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή