Ρεκόρ ζήτησης για τα πρώτα «κοινωνικά» ομόλογα της Ε.Ε.

Ρεκόρ ζήτησης για τα πρώτα «κοινωνικά» ομόλογα της Ε.Ε.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ρεκόρ «σπάει» η πρώτη έκδοση ομολόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προγράμματος SURE για την στήριξη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για το πρώτο «κοινωνικό» ομόλογο στην ιστορία της Ε.Ε., το οποίο αποσκοπεί στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από τον ιό.

Σήμερα, χαρακτηριστικά, οι Βρυξέλλες προχώρησαν στην έκδοση δύο ομολόγων, ύψους 10 και 20 ετών, με στόχο την άντληση 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τα 233 δισεκατομμύρια ευρώ, ιστορικό ρεκόρ για κάθε ευρωπαϊκό ομόλογο.

Μάλιστα, το επίτευγμα αυτό καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναμένεται να κλείσει σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση του 20ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί οριακά άνω του 0%.

Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ζήτηση για ομόλογα χωρών-οργανισμών-εταιρειών, οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δηλαδή για τους πλέον φερέγγυους εκδότες χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ομόλογα της Ε.Ε., τα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσουν έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της αγοράς εργασίας, μπορούν να αγοραστούν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -έως το 50% της κάθε έκδοσης- στο πλαίσιο του προγράμματος αθρόων αγορών κρατικών ομολόγων.

Το επόμενο διάστημα δε, η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων, πέραν των 100 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ. Εκτιμάται μάλιστα, ότι το 2021 η Ε.Ε. θα καταστεί ο μεγαλύτερος εκδότης ευρωπαϊκού χρέους με σχεδόν 300 δισ. ευρώ, το 1/3 των οποίων θα αφορά «πράσινα» ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή