Θολό το σκηνικό των επόμενων μηνών για το παγκόσμιο εμπόριο

Θολό το σκηνικό των επόμενων μηνών για το παγκόσμιο εμπόριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από την βαθιά ύφεση του δεύτερου τριμήνου, ενώ οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Και τούτο γιατί θα εξαρτηθούν τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας και την έκταση των πληγών της στην παγκόσμια οικονομία όσο και από τις εμπορικές διενέξεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, που ενισχύουν την στροφή προς τον προστατευτισμό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται στο σύνολο του 2020 να είναι συρρικνωμένο κατά 7% με 9% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μία μετά την άλλη οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη επέβαλαν lockdown για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της νόσου Covid-19, η αξία των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών βυθίστηκε 19%. Το τρίτο τρίμηνο η Κίνα ηγήθηκε μίας εύθραυστης προσπάθειας ανάκαμψης, αλλά και πάλι η αξία ήταν 4,5% μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Οι ειδικοί της UNCTAD προειδοποιούν πως εάν έχουμε περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαμε να δούμε σε απότομη ενίσχυση των περιοριστικών εμπορικών πρακτικών. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα φαίνεται να στέκεται προς το παρόν μόνο η Κίνα, της οποίας οι εξαγωγές ανέκαμψαν δυναμικά το τρίτο τρίμηνο και συνολικά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 είναι πολύ κοντά στα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παράλληλα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, έχουν ανακάμψει και οι εισαγωγές της Κίνας, γεγονός που προσφέρει στήριγμα διεθνώς. 

Πηγή: Reuters 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή