15ετές ομόλογο: Πάνω από 14 δισ. ευρώ η ζήτηση, στο 1,19% το επιτόκιο

15ετές ομόλογο: Πάνω από 14 δισ. ευρώ η ζήτηση, στο 1,19% το επιτόκιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα των 14 δισ. ευρώ έχει σπάει η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετους ομολόγου, με την οποία το δημόσιο θέλει να κεφαλαιοποίησει το ευνοϊκό κλίμα, που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τκαθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς.

Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%. Τελικά έκλεισε στο 1,19%, τη στιγμή που η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%. 

Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. 

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή