Διαγράφονται από το Χ.Α. μετοχές σε παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης

Διαγράφονται από το Χ.Α. μετοχές σε παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, η ενίσχυση της εποπτείας και ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες της εποπτικής αρχής με στόχο παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές, σημείωσε η κ. Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τους αντιπροέδρους της Επιτροπής, κ. Νατάσα Στάμου και  κ. Νίκο Κονταρούδη. Η κ. Λαζαράκου αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο 12μηνο καθώς και στην αλλαγή του νόμου εταιρικής διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τις σημαντικότερες δράσεις της Αρχής, υπογράμμισε τη δημιουργία οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, την άρση φορολογικών αντικινήτρων σε σχέση με την εγκατάσταση στην Ελλάδα εταιρειών διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών για τις εταιρείες που υποβάλλουν στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο μέτωπο της ενίσχυσης της εποπτείας, η κ. Λαζαράκου τόνισε πως η Ε.Ε. διεξάγει με μεγάλη συχνότητα ελέγχους σε εποπτευόμενους φορείς, ενώ έχουν ήδη σταλεί επιστολές στους φορείς και στις εισηγμένες για την πρόληψη ζητημάτων όπως οι πρακτικές κατάχρησης της αγοράς. Παράλληλα, συστηματοποιούνται και οι ενέργειες για τον εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία καλούν το κοινό να επενδύσει ενώ δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια.

Η κ. Λαζαράκου παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ε.Κ. έχει συζητήσει με το Χρηματιστήριο Αθηνών για το ζήτημα της διαγραφής μετοχών που βρίσκονται για μακρό χρονικό διάστημα σε αναστολή διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει πρωτοβουλία από το Χρηματιστήριο. Η ελληνική Αρχή, όπως επισημάνθηκε, ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία με τις άλλες εποπτικές αρχές. 

Σε αυτό το ζήτημα ο λόγος δόθηκε στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Νίκο Κονταρούδη ο οποίος μίλησε για τη σημασία του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε η Κεφαλαιαγορά με την ΕΛΤΕ, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, επισημαίνοντας πως η Ε.Κ. θα αξιοποιήσει την ειδική γνώση της ΕΛΤΕ επί των οικονομικών καταστάσεων και του ελεγκτικού έργου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώθηκε, η Ε.Κ. συμμετέχει ενεργά στις ομάδες της ESMΑ αλλά και γενικότερα συμβάλλει ως εμπειρογνώμονας και σε διαβουλεύσεις που γίνονται στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής ρωτήθηκε τέλος για την υπόθεση της MLS για την οποία επισήμανε πως στόχος της Ε.Κ. ήταν να υπάρξει έγκαιρη πληροφόρηση για το επενδυτικό κοινό και αυτό που προέχει είναι η δημοσίευση  των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως το βασικό ζήτημα είναι η αποτίμηση των άυλων περιουσιακών. Για την υπόθεση της Folli Follie σημείωσε πως έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ ερωτηθείσα για την… τύχη των προστίμων που κατά καιρούς επιβάλλει η Επιτροπή, ανέφερε πως η αρμοδιότητα είσπραξης ανήκει στις φορολογικές αρχές και συνεπώς δεν έχει γνώση πόσα από αυτά τελικώς εισπράττονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή