Αγορά ενέργειας χωρίς ειδικά καθεστώτα ζητεί η «Ελληνική Παραγωγή»

Αγορά ενέργειας χωρίς ειδικά καθεστώτα ζητεί η «Ελληνική Παραγωγή»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας έκανε χθες η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» καλώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει στη δέσμευσή του για ταχεία αναμόρφωση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η «Ελληνική Παραγωγή» με ανακοίνωσή της αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για την εγχώρια βιομηχανία και, πέραν της εισαγωγής του target model για τη μείωσή του, θέτει και θέμα σταδιακής κατάργησης των «ειδικών καθεστώτων» που, όπως σημειώνει, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, στερώντας τους το δικαίωμα να επωφεληθούν από μια λειτουργούσα, ελεύθερη και διαφανή αγορά ηλεκτρισμού. «Δεν υπάρχει χώρος για προνόμια για κανέναν σε μια ελεύθερη αγορά, ιδίως σε καιρούς κρίσης σαν τους σημερινούς όπου το πρωτεύον είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές», σημειώνει.

Η «Ελληνική Παραγωγή» μιλάει για δυσανάλογα υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και παραθέτει στοιχεία της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020), η οποία, όπως αναφέρει, «επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Οι συνέπειες αυτού γίνονται εύκολα αντιληπτές, όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 600 εκατ. ευρώ, των φόρων και εισφορών κατά 140 εκατ. ευρώ και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας, σημειώνει η «Ελληνική Παραγωγή» στην ανακοίνωσή της.

Είναι καιρός να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και να προωθηθεί η σύζευξη με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί υγιής και ουσιαστικός ανταγωνισμός, Μόνο έτσι η χώρα μας θα συμμετάσχει ισότιμα στην ενεργειακή ένωση, αντί να αποτελεί μια νησίδα εξαίρεσης όσον αφορά τους κανόνες αλλά και τις τιμές, αναφέρει επίσης η «Ελληνική Παραγωγή», καταλήγοντας ότι η ισχυρή δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, για άρση των στρεβλώσεων και ταχεία αναμόρφωση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει το συντομότερο να υλοποιηθεί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή