Τι φέρνει η επιβλητική παρουσία της Ε.Ε στην αγορά ομολόγων

Τι φέρνει η επιβλητική παρουσία της Ε.Ε στην αγορά ομολόγων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων από την Ε.Ε. ήταν πολυαναμενόμενη και ήρθε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αυξημένης «όρεξης» των επενδυτών για χρέος. Ελάχιστοι όμως ανέμεναν ότι το ιστορικό αυτό ντεμπούτο θα σπάσει κάθε ρεκόρ ζήτησης παγκοσμίως, αποσπώντας από τους επενδυτές προσφορές ύψους 233 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα θεαματικό πρώτο βήμα. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτό μπορεί να έχει εξίσου εντυπωσιακή συνέχεια δεδομένου ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να εκδώσει κοινά ομόλογα έως και 1 τρισ. ευρώ για να κλείσει τις πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία του Covid-19. 

To 2021 οι εκδόσεις της Ε.Ε. δεν θα περιοριστούν στα κοινωνικά ομόλογα, αλλά θα επεκταθούν και στα πράσινα, για τα οποία επίσης καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον δεδομένης της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Αντίστοιχα επίπεδα ζήτησης, που θα σήμαιναν πιθανότατα και αρνητικό επιτόκιο, ανάλογο με αυτό που απολαμβάνει η Γαλλία σήμερα στις αγορές (-0,33% η απόδοση του 10ετους) θα ενίσχυαν τη θέση των ευρωπαϊκών ομολόγων στην παγκόσμια αγορά, στην οποία την πρωτοκαθεδρία έχουν τώρα τα αμερικανικά κρατικά. 

Με την κοινή έκδοση χρέους η Ε.Ε. έχει ουσιαστικά κάνει  ένα «άλμα» προς τον στόχο της πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης, αν και όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει και η Κριστίν Λαγκάρντ, οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν καταδείξει ότι χρειάζεται και ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο, πραγματική δημοσιονομική ικανότητα. Τα οφέλη λοιπόν δεν περιορίζονται μόνο στο μέτωπο της χρηματοδότησης, αλλά βοηθούν ευρύτερα το στόχο της οικονομικής ολοκλήρωσης. 

Θα μπορούσε ωστόσο η επιτυχία αυτή στην αγορά ομολόγων να έχει και μία ανεπίθυμητη παρενέργεια- την ανατίμηση του ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα ενδέχεται να σκαρφαλώσει στα υψηλά έξι ετών του 1,30 δολ. το 2021, δεχόμενο ώθηση από το «τσουνάμι» των εκδόσεων ομολόγων. Κανείς δεν θέλει να δει το ευρώ να ενισχύεται υπερβολικά, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα στεκόταν εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή