Goldman Sachs: Θετική για την Ευρώπη μία νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Θετική για την Ευρώπη μία νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα φέρει ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που θα ωφελήσει όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμά η Goldman Sachs.

Το λεγόμενο «μπλε κύμα», δηλαδή η επικράτηση των Δημοκρατικών τόσο στο Λευκό Οίκο με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, όσο και στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση περίπου 2 με 3 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, προβλέπει ο επενδυτικός οίκος.

Η θετική επίδραση του πακέτου αυτού θα είναι αισθητή και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Παλαιότερες μελέτες του οίκου έχουν δείξει ότι για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα που αυξάνεται το αμερικανικό ΑΕΠ, το όφελος για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι από 0,1% έως 0,25%. Σε αυτή την περίπτωση, η Goldman περιμένει ώθηση περίπου 0,4% στο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρώπης, στη διετία.

Μάλιστα, σημειώνει ότι εάν ολόκληρο το πακέτο των πολιτικών που έχει εξαγγείλει το δίδυμο Μπάιντερ-Χάρις υλοποιηθεί, τότε το όφελος για την Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 0,6%.

Η Goldman θεωρεί ότι μία κυβέρνηση Μπάιντεν θα χαλαρώσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα και θα δώσει τέλος στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Ευρώπη. Με την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές της Ουάσιγκτον να μειώνεται, το εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ θα ενισχυθεί, προβλέπεται.  Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση του οίκου, εάν υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η θετική επίδραση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι της τάξης του 0,2% για το 2021-2022.  

Στο σενάριο του «μπλε κύματος», η Goldman Sachs προβλέπει ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγήσει σε ουσιαστική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή