Αντληση 2 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,15%

Αντληση 2 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,15%

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 2 δισ. ευρώ ενισχύθηκε το «οπλοστάσιο» των ταμειακών διαθέσιμων του ελληνικού Δημοσίου μετά και τη χθεσινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, η οποία και σημείωσε εντυπωσιακή ζήτηση, καθώς οι προσφορές ήταν πάνω από τα 16,75 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή των επενδυτών να ξεπερνά τους 280. Η Ελλάδα πέτυχε χθες άλλο ένα ρεκόρ, καθώς η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 125 μονάδες βάσης συν το mid swap (ms), δηλαδή στο 1,152% (και από 135 μ.β. συν το ms που ήταν αρχικά), η οποία δεν είναι μόνο χαμηλότερη από εκείνη της έκδοσης του Ιανουαρίου (1,91%) αλλά είναι και η χαμηλότερη που έχει σημειώσει ποτέ έκδοση ελληνικού χρέους, ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημείωσε η επανέκδοση του 10ετούς μόλις τον προηγούμενο μήνα, όπου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,187%. 

Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη χώρα καθώς εκτός του ότι καταφέρνει, για πέμπτη φορά φέτος και για τέταρτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, να βγει στις αγορές συναντώντας σημαντική ζήτηση από ποιοτικούς κυρίως επενδυτές, το πετυχαίνει σημειώνοντας συνεχώς νέα χαμηλά σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού, κάτι που δείχνει πως τελικά η κρίση έχει αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα. Οπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Με σημαντικούς συμμάχους την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ήδη υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ενισχύονται με μικρό κόστος, την επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων ως collateral (ενέχυρα) για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι από τους περισσότερο ωφελημένους, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το μοναδικά ευνοϊκό αυτό κλίμα έτσι ώστε να χτίσει την καμπύλη αποδόσεων ενισχύοντας τη ρευστότητα των ήδη υφιστάμενων τίτλων, αλλά και να γεμίσει τον «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης της οικονομίας εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. 

Σημειώνεται πως, πλέον, το 15ετές, από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό του μέγεθος τον Ιανουάριο, αυξήθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και έτσι μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση των επενδυτών, ενισχύοντας και την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων συνολικά, μετατρέποντας όλο και πιο έντονα την Ελλάδα σε μια «ώριμη» αγορά. Ανάλογη κίνηση έγινε άλλωστε και με το 10ετές, του οποίου πλέον το μέγεθος διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. 

Η επιλογή της ημέρας

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ επέλεξαν πολύ προσεκτικά την ημέρα της νέας αυτής εξόδου στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο ασκούνται πιέσεις στα spreads της Ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 15ετούς χθες στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 1,11% (με άνοδο της τάξης του 10%), ωστόσο βρέθηκε στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τον αντίστοιχο τίτλο της Ιταλίας. Στόχος του timing ήταν η ελληνική έκδοση να ακολουθήσει και όχι να γίνει παράλληλα με την έξοδο της Ε.Ε. στις αγορές, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στρεφόταν σε αυτήν τη διπλή έκδοση-μαμούθ. Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να προλάβει τη νέα έξοδο της Ιταλίας, τις έντονες διακυμάνσεις και πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν στις αγορές λόγω των αμερικανικών εκλογών και της νέας σημαντικής έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη, που εντείνει τους φόβους των επενδυτών. Αυτά είναι και τα μέτωπα πάντως που θα καθορίσουν το εάν θα υπάρξει και άλλη κίνηση του ΟΔΔΗΧ φέτος. 

Πάντως το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αρχές του έτους 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, ποσό που έχει ήδη καλυφθεί από τις αγορές ελληνικών τίτλων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ υπό το PEPP (13 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο). Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, που σε ονομαστικές τιμές διαμορφώνεται στα 23-24 δισ. ευρώ, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι έως τα τέλη του 2021 να έχει προχωρήσει σε εκδόσεις ανάλογου ποσού. Οπως έχει γράψει η «Κ», η εκδοτική δραστηριότητα του 2021 αναμένεται να κινηθεί στα 11 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση βέβαια που αυξηθεί το μέγεθος του PEPP, όπως ευρέως αναμένουν οι αναλυτές, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα έχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για εκδόσεις χαμηλού κόστους οι οποίες θα βοηθούν και στη βελτίωση της ελληνικής καμπύλης. 

Μεγάλο «μαξιλάρι»

Ο οργανισμός κινείται ήδη με ορίζοντα 15μήνου, έως τα τέλη του 2021, με στόχο τη διατήρηση και την επόμενη χρονιά του υψηλού «μαξιλαριού» ρευστότητας με στόχο να μην υποχωρήσει κάτω από τα 30 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 37,5 δισ. ευρώ –χωρίς να υπολογίζεται η χθεσινή έκδοση– και αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ το 2021, με πόρους από το πρόγραμμα SURE, εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κέρδη από τα ANFAs-SMPs κ.ά. Από την άλλη, στο πιο «τραβηγμένο» σενάριο, έως το τέλος του 2020 μπορεί να δαπανηθούν έως 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ το 2021 θα μπορούσαν να δαπανηθούν περί τα 15 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» – 11 δισ. ευρώ σε χρεολύσια, τόκους κ.λπ., και τα υπόλοιπα σε μέτρα στήριξης, ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή