Πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης

Πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Νοεμβρίου τοποθετείται πλέον η υποβολή του προσχεδίου της ελληνικής πρότασης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς το εγχείρημα αποδεικνύεται δύσκολο, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές έφτασε στα χέρια των αρμόδιων ελληνικών αρχών το έγγραφο της Κομισιόν, που περιγράφει πώς πρέπει να δομηθούν οι προτάσεις. Εχοντας συγκεντρώσει προτάσεις έκτασης άνω των 2.000 σελίδων, τα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής καλούνται τώρα να οργανώσουν μια πολύ πιο συμπυκνωμένη εισήγηση, με βάση τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, άλλωστε, ο κανονισμός που θα διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης (επετεύχθη προς το παρόν πολιτική συμφωνία). 

Η κυριότερη εκκρεμότητα, όμως, που αποτελεί πηγή προβληματισμού για την Ελλάδα είναι η χρήση του δανείου, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, στο συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι σαφές ακόμη εάν η Eurostat θα τα υπολογίζει ως δάνεια, επιβαρύνοντας έλλειμμα και χρέος, ή ως «χρηματοδοτικό εργαλείο», με την έννοια ότι η κυβέρνηση θα διαθέτει τους πόρους του για δανειοδότηση επιχειρήσεων και φορέων, με εξόφληση στο μέλλον, οπότε δεν θα υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Το θέμα των δανείων προβληματίζει και άλλες χώρες, με την Ισπανία να έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το δικό της. Οπως υποστήριξε η κυβέρνησή της, τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές είναι τόσο χαμηλά που δεν έχει νόημα να συσσωρεύει χρέος και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. 

Το θέμα αρχίζει να θυμίζει την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), ένα από τα πρώτα μέτρα που αποφασίστηκαν, για τη χρηματοδότηση κυρίως του τομέα της υγείας, που δεν έχει βρει ανταπόκριση μέχρι στιγμής από κανένα κράτος-μέλος.

Για το εάν θα χρησιμοποιήσει τελικά η Ελλάδα το δάνειο των 12,5 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές απαντούν τώρα πως δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση το συμπεριλάμβανε στους υπολογισμούς της για τα 32 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά αργά ή γρήγορα είναι πιθανό να της ζητηθεί και πάλι να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Είναι προφανές πως εάν στο πακέτο της ανάκαμψης δεν συνυπολογισθούν τα 12,5 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να γίνει διαφορετικός σχεδιασμός της πρότασης που θα υποβληθεί. Αυτό, όμως, θα αλλάξει ενδεχομένως και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. 

Χθες το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ευρώπη υπολόγισε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεισφέρουν 2% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία ετησίως, συμπίπτοντας με την εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. 

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθεί και η πλήρης έκθεση της Επιτροπής Σοφών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, η οποία επίσης αναμενόταν νωρίτερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Εχοντας κλείσει την πρώτη φάση, που αφορούσε τον προσδιορισμό των βασικών κατευθύνσεων, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η προετοιμασία των ελληνικών προτάσεων βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση κατά την οποία συλλέγονται αναλυτικές προτάσεις των υπουργείων με ορόσημα και στόχους, όπως ορίζει ο κανονισμός της Επιτροπής. Ηδη, το υπουργείο Ενέργειας έχει υποβάλει τις δικές του. Στην τρίτη φάση, εξωτερικοί σύμβουλοι θα αξιολογήσουν το πράσινο και ψηφιακό περιεχόμενο, καθώς και το κόστος. Στην τέταρτη φάση θα αποφασιστεί τι είναι ρεαλιστικό να γίνει.

Η τελική πρόταση σε κάθε περίπτωση θα κατατεθεί έως τις 30 Απριλίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή