ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε. – Βρετανία: Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με μικρό καλάθι

Ε.Ε. – Βρετανία: Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με μικρό καλάθι

Με μόλις 10 εβδομάδες να απομένουν για την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου του Brexit, Βρετανία και Ε.Ε. καταβάλλουν μία νέα προσπάθεια για μία εμπορική συμφωνία. Σήμερα οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι και θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τις διαφορές τους και να βρουν κοινό έδαφος. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθπουργός είχε αποχωρήσει εκνευρισμένος από τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων άφηναν να εννοηθεί πως μόνο το Λονδίνο οφείλει να κάνει υποχωρήσεις για μία συμφωνία. Οι τόνοι έπεσαν τα τελευταία 24ωρα και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο Λονδίνο τον Μισέλ Μπαρνιέ και την ομάδα του για ειλικρινείς συνομιλίες, όπως επισημαίνει. 

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πότε θα αρχίσει η δεύτερη στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές πάντως κρατούν μικρό καλάθι, αφού αναγνωρίζουν ότι το χάσμα που μένει να γεφυρωθεί σε μία σειρά από ζητήματα είναι μεγάλο. Επιφυλακτικοί είναι και αρκετοί αναλυτές, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός blame game με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να παρουσιάσει ως «κακό» της υπόθεσης την αντίπαλη και να της χρεώσει πιθανό νέο αδιέξοδο και no deal.