ΔΝΤ: «Whatever it takes» ώστε να κερδίσει η Ευρώπη το στοίχημα της ανάκαμψης

ΔΝΤ: «Whatever it takes» ώστε να κερδίσει η Ευρώπη το στοίχημα της ανάκαμψης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα της πανδημίας. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει το φράγμα των πέντε εκατομμυρίων και τα θύματα της νόσου Covid-19 είναι περισσότερα από 200.000. Εξίσου μεγάλο είναι και το χτύπημα στην οικονομία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση 7% για φέτος και ανάκαμψη 4,7% για το 2021, προειδοποιώντας όμως ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα είναι άνιση και με πολλά εμπόδια. Και παρά τις προβλέψεις για καλύτερες προοπτικές την επόμενη χρονιά, η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει χάσει πάνω από το 6% του ΑΕΠ στη διάρκεια της κρίσης, ποσοστό που ισοδυναμεί με σχεδόν 3 τρισ. ευρώ. Και μεγάλο μέρος της απώλειας δεν πρόκειται να ανακτηθεί μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ. Γι’ αυτό και είναι επιτακτικής σημασίας η Ευρώπη να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης, εφόσον θέλει να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, υπογραμμίζει ο κ. Κάμερ σε ανάρτησή του στο blog του ΔΝΤ.

Η άνευ προηγουμένου δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κλίμακα, απέτρεψε ένα ακόμη πιο καταστροφικό αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, τα οποία προστάτεψαν τουλάχιστον 54 εκατ. θέσεις εργασίας, συντηρώντας οικογένειες και επιχειρήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και μάλιστα εντείνονται, εν μέσω του δεύτερου κύματος που σαρώνει την Ευρώπη. Δεδομένης της αβεβαιότητας, οι πολιτικές πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές, ώστε να διατηρηθεί η ανάκαμψη», τονίζει ο κ. Κάμερ.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το μέσο μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης ανήλθε στο 6,2% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ για τις αναδυόμενες οικονομίες. Η «μερίδα του λέοντος» των μέτρων στήριξης αφορά προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, αυτά τα προγράμματα σημείωσαν επιτυχία στο να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων, ενώ απέτρεψαν και κύμα εταιρικών χρεοκοπιών και κλεισίματος τραπεζών.

Ζωτικής σημασίας και τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, με μειώσεις επιτοκίων, αγορές ενεργητικού, χαλάρωση των κανονισμών ρευστότητας για τις τράπεζες και μείωσης των ορίων για το «μαξιλάρι» κεφαλαίου των τραπεζών, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ροής ρευστότητας, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, η έκτακτη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ προσέφερε στήριγμα σε έξι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Χάρη στα παραπάνω μέτρα, η Ευρώπη απέφυγε ακόμη βαθύτερη ύφεση και μόνιμες πληγές στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Για τις οικονομίες της Ε.Ε., εκτιμούμε ότι χωρίς τα μέτρα και την ισχυρή στήριξη από πλευράς Ε.Ε., η οικονομική δραστηριότητα θα ήταν το 2020 3 με 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη φέτος», εξηγεί ο κ. Κάμερ.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζεται να κάνουν ό,τι χρειασθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία και τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην οικονομία, προσέχοντας ώστε να μην αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης, αποφεύγοντας τα λάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημειώνει ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ. Σε βάθος χρόνου, οι πολιτικές θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες και πιο ευέλικτες, προς την κατεύθυνση μιας πιο «έξυπνης», ανθεκτικής και «πράσινης» οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή