Ενα 15νθήμερο του Αυγούστου τα τουριστικά έσοδα του 8μήνου

Ενα 15νθήμερο του Αυγούστου τα τουριστικά έσοδα του 8μήνου

ενα-15νθήμερο-του-αυγούστου-τα-τουριστι-561127045

Στο 1,37 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο, ποσό που είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ. 

Για το σύνολο του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,68 δισ. ευρώ. Το χάσμα που χωρίζει τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, σε όρους εσόδων, σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό είχαν διαμορφωθεί σε 4,1 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018. 

Για το σύνολο του οκταμήνου του 2019, τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. έναντι 11,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οπως γίνεται φανερό, το σύνολο των εσόδων του φετινού οκταμήνου θα μπορούσε να αντιστοιχεί στις εισπράξεις περίπου 15 ημερών του Αυγούστου του 2019. Κατά συνέπεια, τα διαφυγόντα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τουριστικές εισπράξεις ανέρχονται σε 10,52 δισ. ευρώ.

Η μείωση των καθαρών εσόδων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αποτελεί και την αιτία για την οποία περιορίστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών τον φετινό Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε σε 80 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις μειώθηκαν κατά 73,3% και 66,5% αντιστοίχως σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, ενώ επιδεινώθηκε και το ισοζύγιο μεταφορών λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το εννεάμηνο του 2020, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια διαμορφώθηκε σε 16,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 68,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε και είχαν διακινηθεί 53,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά και την επανάκαμψη της πανδημίας, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Ενδεικτικό της αστάθειας που έχει δημιουργήσει ο ελληνικός τουρισμός είναι το γεγονός ότι στην αρχή της κρίσης, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έσοδα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Εν συνεχεία η πρόβλεψη αυτή περιορίστηκε στα 3,5 έως 4 δισ. και πλέον είναι αδύνατον να επαληθευθεί, δηλαδή να εισπραχθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό έως και το τέλος του Δεκεμβρίου, εάν ληφθεί υπόψη η έξαρση της πανδημίας σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε πρόσφατα ότι η Ελλάδα το 2021 θα μπορέσει να ανακτήσει το 50% των εσόδων του 2019, ενώ η ανάκτηση του 60% των εισπράξεων θα αποτελούσε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης ο κ. Ρέτσος έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ και ενίσχυση της δανειοδότησης μικρών επιχειρήσεων.

«Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα, και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις – διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», έχει αναφέρει. 

Τα σενάρια ανάκαμψης

Την ίδια στιγμή, χθες, κατά το συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo, στελέχη της αγοράς του τουρισμού επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν την επόμενη μέρα. Το μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια Εμπορικής Ανάπτυξης της «Λάμψα Eλληνικά Ξενοδοχεία», Xλόη-Μαρία Λασκαρίδη, εκτίμησε ότι η πλήρης ανάκαμψη στον τουρισμό δεν θα έρθει πριν από το 2023, ίσως και το 2024, σημειώνοντας ότι η κρίση μπορεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το 2024 είναι το έτος που θα ανακάμψει ο τουρισμός και κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Domotel Hotels & Resorts, Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και ιδρυτή της HotelBrain, Πάνο Παλαιολόγο, λόγω και της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα θα παραμείνει πόλος έλξης επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή