ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ

Δύσκολες μέρες για μουσική και κινηματογράφο

Δύσκολες μέρες για μουσική και κινηματογράφο

Περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων τους απώλεσαν 205.984 επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από το lockdown το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). 
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των περίπου 206.000 επιχειρήσεων κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου του 2020 υποχώρησε κατά 55,9% σε ετήσια βάση. Συνολικά, δηλαδή, εμφάνισαν κύκλο εργασιών ύψους 3,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που είχε διαμορφωθεί σε 7,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Οι κλάδοι που σημείωσαν τη μεγαλύτερη καθίζηση εσόδων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου του 2019 περιλαμβάνουν, εκτός από τη φιλοξενία, την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων, εμφανίζοντας μείωση τζίρου σε ποσοστό 88,4%. 

«Μαύρος» Αύγουστος

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Αύγουστο ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, οπότε είχαν εμφανίσει τζίρο 2,4 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, πέραν δηλαδή των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 59 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 25,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, που είχε ανέλθει σε 78,8 δισ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, εκτός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, αυτές που ανήκουν στους κλάδους των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας παρουσίασαν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, που διαμορφώθηκε στο 53,2%. 

Μόνο το Δημόσιο διασώθηκε

Στον αντίποδα, τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις στους τομείς δημόσιας διοίκησης και άμυνας, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (0,5%) και γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 16,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 20,1% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,2 δισ. ευρώ. Επίσης, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 63,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Αντιθέτως, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 3,2%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης.