Purdue Pharma: Διακανονισμός 8,3 δισ. και παραδοχή ενοχής στην κρίση των οπιοειδών

Purdue Pharma: Διακανονισμός 8,3 δισ. και παραδοχή ενοχής στην κρίση των οπιοειδών

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Purdue Pharma LP συμφώνησε να δηλώσει την ενοχή της σε τρεις κατηγορίες που αφορούν την εμπορική προώθηση και την διανομή του πανίσχυρου παυσιπόνου της OxyContin στο πλαίσιο ενός διακανονισμού 8,34 δισ. δολαρίων, με τον οποίο κλείνει η πολυετής έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ για πρακτικές φαρμακευτικών που σύμφωνα με την κυβέρνηση πυροδότησαν την κρίση των οπιοειδών στη χώρα. 

Η οικογένεια Σάκλερς, ιδιοκτήτρια της Purdue, έχει επίσης καταλήξει σε διακανονισμό για ξεχωριστές αποζημίωσεις ύψους 225 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές ότι η ποινική έρευνα συνεχίζεται. 

Χιλιάδες αγωγές έχουν κατατεθεί από πολιτειακές και τοπικές αρχές κατά της Purdue και άλλων μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και διανομέων για την κρίση των οπιοειδών, η οποία υπολογίζεται ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ από το 1999. 

Η Purdue κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας πριν από περισσότερο από έναν χρόνο για να σταματήσει τη νομική διαδικασία και να επιδιώξει έναν ευρύτερο διακανονισμό. Στο πλαίσιο του σχεδίου εξόδου από την πτώχευση, που στηρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Purdue έχει προτείνει τη μετατροπή της σε εταιρικό trust κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι Σάκλερς θα παραχωρήσουν την ιδιοκτησία, η οποία θα συνεχίσει την πώληση του OxyContin και την ανάπτυξη οπιοειδών φαρμάκων. Περισσότερες από 20 πολιτείες πάντως αντιτάσσονται στην όποια άλλη λύση για το μέλλον της εταιρείας πέραν της πώλησής της σε ιδιώτη αγοραστή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή