Θερμή υποδοχή και για την Ιταλία στις αγορές

Θερμή υποδοχή και για την Ιταλία στις αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιτυχημένη επανέκδοση 15ετούς στην Ελλάδα, σειρά πήρε η Ιταλία με έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου με λήξη την 1η Σεπτεμβρίου του 2051, καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη βγαίνουν στις αγορές επωφελούμενες των ιδιαίτερα θετικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμής στις αγορές κρατικών ομολόγων, παρότι οι αποδόσεις έχουν «τσιμπήσει» ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις εν μέσω της μεγάλης προσφοράς. 

Η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα 90 δισ.ευρώ με την αξία της έκδοσης να διαμορφώνεται στα 8 δισ.ευρώ. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει μία ημέρα ενωρίτερα ότι έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Deutsche Bank, Monte dei Paschi di Siena Capital Services, JPMorgan Securities και Nomura να διαχειριστούν την έκδοση του νέου ομολόγου, συμπεριλαμβανομένων και πέντε ακόμη ομολόγων με λήξη το 2021, 2023 και 2025. 

Η νέα προσφορά άσκησε και πάλι ανοδικές πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις, που διαμορφώθηκαν χθες το πρωί σε υψηλό δύο εβδομάδων, με αυτή του 10ετούς στο 0,79%. Νευρικότητα στους επενδυτές δημιουργεί και η αναμονή της απόφασης του οίκου S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία αξιολογείται στη βαθμίδα ΒΒΒ με αρνητική προοπτική και μία υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα οδηγούσε την πιστοληπτική αξιολόγησή της μία “ανάσα” από την κατηγορία junk. Μία αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με αναλυτές, θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση, τα δημοσιονομικά της οποίας έχουν εξασθενήσει σοβαρά από την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Οι συνθήκες στην αγορά κρατικού χρέους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να παραμένει σταθερά κάτω από το 1%, αφού άγγιξε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά τις προηγούμενες εβδομάδες. Αλλωστε, η Ε.Ε. «έγραψε ιστορία» με την έκδοση, πριν από δύο ημέρες, των δύο πρώτων κοινωνικών ομολόγων της για την χρηματοδοτότηση του προγράμματος SURE, προσελκύοντας τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει καταγράψει έως σήμερα ευρωπαϊκό ομόλογο. Εντυπωσιακό είναι και το μέγεθος των ευρωπαϊκών ομολογιακών εκδόσεων από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η αξία των οποίων έχει φθάσει το επίπεδο ρεκόρ των 1,5 τρισ.ευρώ, ξεπερνώντας το περυσινό ρεκόρ. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή