Χρηματιστήριο: Έσπασε και το όριο των 610 μονάδων

Χρηματιστήριο: Έσπασε και το όριο των 610 μονάδων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμο να βάλει φρένο στην καθοδική πίεση και τη συνεχή συσσώρευση αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αρχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με το τεχνικό όριο των 600 μονάδων. Η σημερινή συνεδρίαση, άλλωστε, ήταν απολύτως ενδεικτική της κατάστασης της αγοράς, στην οποία οι πωλητές πήραν το «όπλο» τους και ώθησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω των 610 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,79% και τερμάτισε στις 608,90 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 617 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 607 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, η κάμψη ανήλθε σε σχεδόν 11 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν 29 εκατομμύρια τεμάχια.

Όπως συμβαίνει σε κάθε καθοδική συνεδρίαση, τον χορό των απωλειών έσυρε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εμφάνισε πτώση της τάξης του 3,51%. Μάλιστα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς βρέθηκε στο -5,58% και της Εθνικής Τράπεζας στο -4,47%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν στο -3,85% και -1,83% αντίστοιχα. 

Στο ταμπλό, η κατάσταση ήταν εξίσου απογοητευτική, με τις εισηγμένες να αδυνατούν να παράσχουν τα κατάλληλα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Χαρακτηριστικά, η μετοχή του Viohalco διολίσθησε κατά 5,51%, του ΟΤΕ κατά 3,72%, της Fourlis κατά 3,44%, της Aegean κατά 3,11% και των ΕΛΠΕ κατά 2,53%. 

Μοναδική διασωθείσα ήταν η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία κατάφερε να διατηρήσει το ανοδικό momentum, κλείνοντας στο +0,66% και το 1,53 ευρώ. Χθες, άλλωστε, η κατασκευαστική εταιρεία εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 5%, χάρη στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την EDP Renewables, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παραδομένη στους πωλητές η αγορά

Η ελληνική αγορά, για ακόμη μία ημέρα, παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών, δίνοντας συνέχεια στη μακρά συσσώρευση των τελευταίων μηνών, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι κρατά «κλειδωμένους» τους αγοραστές. Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα φέρει νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι το οποίο αποκωδικοποιείται ως αρνητικό σήμα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Την ίδια ώρα, η δημοσιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα δικαίωσης όσων δεν είχαν προσπαθήσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ μπορούσαν να το πράξουν. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων μετοχικού χαρακτήρα. Η συναλλακτική απαξίωση συντηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους πωλητές να επικρατούν κατά κανόνα στις συνεδριάσεις οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ολοένα και χαμηλότερα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιφυλακτικές οι ξένες αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό με τους επενδυτές να απέχουν από την ανάληψη μεγάλων ρίσκων, υπό τον φόβο μιας σειρά παραμέτρων. Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τα χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για νέα, πανεθνικά lockdowns υπονομεύουν τις κινήσεις των αγοραστών. Την ίδια ώρα, τα σημάδια οπισθοχώρησης της οικονομικής ανάκαμψης πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, με τις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,09% στις 360 μονάδες. Πτώση κατά 0,20% σημειώνει και ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος στις 5.777 μονάδες. Παρόμοια είναι η «εικόνα» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να βρίσκεται στο -0,03%, τον τεχνολογικό Nasdaq στο -0,15% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στο -0,05%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή