BFF: Πώς το factoring μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις

BFF: Πώς το factoring μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σοβαρό αντίκτυπο της μακροχρόνια κρίσης χρέους στις ελληνικές επιχειρήσεις σκιαγραφεί η BFF Banking Group, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης σε επίπεδο προμηθευτών της δημόσιας διοίκησης.

«Η κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την δομή τους, τις στρατηγικές δημιουργίας αξίας, καθώς και το μίγμα χρηματοδότησης» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε έκθεση για την ελληνική οικονομία, με αφορμή τη λειτουργία του νέου υποκαταστήματος του Ομίλου στην Αθήνα.

Ειδική μνεία κάνει και στον παράγοντα της ρευστότητας, τον οποίο θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σπεύδει να υπογραμμίσει τους τρόπους κατά τους οποίους εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης, το factoring διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της αγοράς.

Κι αυτό, διότι συνεισφέρει ουσιαστικά στη δημιουργία θετικών ρυθμών ανάπτυξης, προσφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με νέο χρέος, αλλά στην ουσία αξιοποιούν ίδια μέσα για να δημιουργήσουν ρευστότητα. 

Σήμερα, άλλωστε, η διείσδυση των υπηρεσιών factoring στην ελληνική αγορά βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας σημαντικά περιθώρια επέκτασης. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 η διείσδυση των υπηρεσιών factoring στην Ελλάδα αντιπροσώπευε μόλις το 8% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ξεπερνούσε το 11%. 

Τι είναι το factoring

Το factoring (σ.σ. πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων) αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική κατά κανόνα αγοραστική συμπεριφορά. Πρόκειται για σύναψη σύμβασης μεταξύ του πράκτορα (σ.σ. εταιρεία ή τραπεζική μονάδα Factoring) και του προμηθευτή, βάσει της οποίας ο προμηθευτής (σ.σ. εκχωρητής) εκχωρεί στον πράκτορα τις απαιτήσεις του έναντι των πελατών (σ.σ. οφειλετών) του. Ο πράκτορας μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση, είσπραξη των επιχειρηματικών απαιτήσεων, τη χορήγηση προκαταβολών (χρηματοδότηση) επί της αξίας τους, καθώς και την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή