Goldman Sachs: Πληρώνει ακριβά το σκάνδαλο «1MDB» στη Μαλαισία

Goldman Sachs: Πληρώνει ακριβά το σκάνδαλο «1MDB» στη Μαλαισία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συνολικό ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να καταβάλλει η Goldman Sachs για το κλείσιμο της υπόθεσης, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «1MDB».

Το συγκεκριμένο πρόστιμο, το οποίο συνιστά απόρροια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης και άλλων εμπλεκόμενων χωρών, έρχεται να προστεθεί στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η τράπεζα έχει ήδη συμφωνήσει να πληρώσει στην κυβέρνηση της Μαλαισίας. 

Ιδίως ο συμβιβασμός με τις αμερικανικές αρχές, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Goldman Sachs, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο αποκλεισμός της από μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«H Goldman Sachs αποδέχθηκε την ευθύνη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση χρηματισμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με στόχο την απόκτηση επιχορηγήσεων και άλλων επιχειρηματικών διευκολύσεων που σχετίζονταν με την 1MDB» ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs παραδέχθηκε, συγκεκριμένα, ότι συνέδραμε έναν διεφθαρμένο Μαλαισιανό τραπεζίτη να κλέψει δισεκατομμύρια δολάρια από το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Μαλαισίας, γνωστό και ως «1MDB», το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην ανοικοδόμηση της εθνικής οικονομίας.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική τράπεζα συμφώνησε να κλείσει την υπόθεση με την μαλαισιανή κυβέρνηση, καταβάλλοντας το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ σε κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής.

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή