ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η ζήτηση των εμβολίων για πνευμονιοκόκκο στην Ευρώπη

Στα ύψη η ζήτηση των εμβολίων για πνευμονιοκόκκο στην Ευρώπη

Καθώς οι μολύνσεις από Covid-19 αυξάνονται ταχύτητα ανά την Ευρώπη, πολλοί, που θέλουν να αποφύγουν ένα διπλό «χτύπημα» στους πνεύμονές τους  σπεύδουν να εμβολιαστούν για την βακτηριδιακή πνευμονία. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται ελλείψεις του σχετικού εμβολίου της Merck σε ορισμένα μέρη της ηπείρου, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η ζήτηση για το Pneumovax 23 της Merck, το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία. Αυξημένη είναι η ζήτηση και για αντίστοιχα εμβόλια άλλων εταιριών. Η πρόληψη του πνευμονιόκκοκου είναι το μεγαλύτερο σε αξία κομμάτι της αγοράς εμβολίων με πωλήσεις 7 δισ. δολαρίων το 2019 από Pfizer, GlaxoSmithKline και Merck. 

Το Prevenar 13 της Pfizer είναι ο κυρίαρχος της αγοράς με πωλήσεις 5,8 δισ. δολαρίων το 2019. Καλύπτει τόσο βρέφη όσο και ηλικιωμένους. Το Synflorix της GSK είναι σχεδιασμένο για παιδιά. Το Pneumovax 23, το οποίο έχει διάρκεια περίπου πέντε ετών, χορηγείται πρωτίστως σε ηλικιωμένους. 

Το δεύτερο τρίμηνο οι διεθνείς πωλήσεις του Pneumovax υπερδιπλασιάστηκαν στα 96 εκατ. δολάρια, αν και οι πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν αισθητά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας. Το Reuters αναφέρει ότι οι οι προμήθειες στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Αυστρία αρχίζουν να εξαντλούνται, καθώς η ζήτηση αυξάνεται αισθητά. 

Τα αποθέματα του εμβολίου για τη γρίπη είναι επίσης σε χαμηλά σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, χωρίς να προσδιορίζεται ποιες είναι αυτές. 

Πηγή: Reuters