Τα ελληνικά ομόλογα θα «νικήσουν» και πάλι τα ιταλικά, εκτιμά η Citi

Τα ελληνικά ομόλογα θα «νικήσουν» και πάλι τα ιταλικά, εκτιμά η Citi

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό spread μεταξύ των ομολόγων της Ελλάδας και της Ιταλίας, που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της γειτονικής χώρας να κινούνται περίπου 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από αυτές των ελληνικών, δεν αναμένεται να κρατήσει, σύμφωνα με τη Citigroup. 

Οπως εκτιμά, σύντομα η Ελλάδα θα «πιάσει» την Ιταλία και πάλι, ενώ από το 2021 και έως το 2024 τουλάχιστον, αναμένεται οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να κινούνται μόνιμα σε χαμηλότερα επίπεδα, με την Ελλάδα να «νικάει» και πάλι την Ιταλία. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι που έχουν περιοριστεί αυτό το διάστημα και πυροδότησαν το ράλι στους ιταλικούς τίτλους αναμένεται να επιστρέψουν, ενώ οι πιθανότητες για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι υπαρκτές. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές για την Ελλάδα, όπου η Citi δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τους οίκους, ξεκινώντας από την S&P η οποία σήμερα «βαθμολογεί» τόσο τη χώρα μας όσο και την Ιταλία.

Κατά την αμερικανική τράπεζα, έως τα τέλη του 2020 υπάρχει κίνδυνος ρευστοποιήσεων των θετικών (long) θέσεων των επενδυτών προς τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης γενικότερα, κυρίως λόγω και της σημαντικής έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες. Ετσι εκτιμά πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς από το 0,92% σήμερα θα βρεθεί στο 1,32% στα τέλη του έτους, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού θα κινηθεί στο 1,23% από 0,79%. Σε ό,τι αφορά τους ισπανικούς και τους πορτογαλικούς τίτλους, βλέπει διπλασιασμό της απόδοσής τους στο 0,43% από περίπου 0,2% σήμερα.

Πάντως, όπως σημειώνει, οι πιέσεις θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις υποστηρικτικές συνθήκες που κυριαρχούν στην αγορά (όπως το πρόγραμμα PEPP) και εκτιμά πως το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα γίνει αρνητικό. Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2021 βλέπει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 1,15% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,23%, το 2022 τοποθετεί τις αποδόσεις στο 1,33% και 1,40% αντίστοιχα, το 2023 στο 1,42% και 1,50% και το 2024 στο 1,54% και 1,61% αντίστοιχα. 
Υφεση 9%

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, η Citi συνεχίζει να αναμένει βαθιά ύφεση φέτος, στο 9%, παρά τα σχετικά χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων στη χώρα, ενώ το 2021 βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,9%. Μετά τη συρρίκνωση-σοκ του α΄ εξαμήνου, το ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας στο β΄ εξάμηνο θα είναι πιο αδύναμο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, λόγω του μεγάλου βάρους του τουρισμού. Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, η Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βιώσει μια μακρύτερη περίοδο χαμηλότερης δραστηριότητας από ό,τι άλλες χώρες της περιοχής, ωστόσο επισημαίνει πως το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας το διά-στημα 2022-2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή