Διαβουλεύσεις σε βαρύ κλίμα για το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Διαβουλεύσεις σε βαρύ κλίμα για το έλλειμμα στις ΑΠΕ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθύνη για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στην επιλογή στήριξης της ΔΕΗ και δευτερευόντως στην πανδημία επέρριψαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και μεγάλων εταιρειών – επενδυτών ΑΠΕ, στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. 

Στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργο Περιστέρη (Τέρνα Ενεργειακή) και τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Τσαντίλα (Ρόκας Αιολική), η πλευρά των επενδυτών εμφανίστηκε αρνητική στην προοπτική να αναλάβει μέρος του ελλείμματος και υπέδειξε είτε προσφυγή σε ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας (REACT EU) είτε κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία. 

Στην πλευρά των φορέων ήταν διάχυτη χθες η δυσαρέσκεια σε σχέση με τους μέχρι τώρα χειρισμούς του υπουργείου στο ζήτημα. Από τα όσα διέρρευσαν ατύπως χθες, η συνάντηση προκλήθηκε από τους ίδιους προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου, αφού, όπως αναφέρουν, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το ίδιο θέμα με εκπροσώπους των φωτοβολταϊκών.

Οι φορείς κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο για «προσχηματικό» διάλογο και για «προειλημμένες αποφάσεις» και επισημαίνουν την πρόθεσή τους να συνδράμουν με ιδέες και απόψεις σε ένα διάλογο που θα έχει ως βασική αρχή «τον σεβασμό των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η πολιτεία έναντι των επενδυτών, που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων μιας συντεταγμένης πολιτείας που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια». Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα, αναρωτιούνται.

«Ο διάλογος πρέπει να έχει ως βάση την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ένα συνδυασμό δύο κυρίως λόγων: αφενός, της περυσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Επιχείρηση και αφετέρου, της μειωμένης οριακής τιμής συστήματος και άλλων ευθέων ή έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Αν θέλουμε όλοι μαζί να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμα όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει, π.χ., η Γερμανία», αναφέρουν οι εκπροσωπούμενοι στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό. Επισημαίνουν, επίσης, ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση και ενοχοποίηση της άλλης πλευράς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία, αναφέρουν. Είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με τη ρητή διαβεβαίωση της πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί, τονίζουν, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες πρακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2018/2001 σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι πριν από την αναλυτικότερη τοποθέτηση από τον κλάδο των ΑΠΕ θα πρέπει:

α) Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, αναφέρουν, πρέπει να έχουμε τη μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούμε και στη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ.

β) Να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή