Στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ εισάγεται η Ant

Στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ εισάγεται η Ant

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραποιώντας τον τίτλο της θρυλικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς «Το ποντίκι που βρυχάται», θα λέγαμε πως είναι και ο πιο ταιριαστός να περιγράψει την αρχική δημόσια εγγραφή της κινεζικής Ant Group. Το όνομά της στα αγγλικά σημαίνει «μυρμήγκι», είναι η ναυαρχίδα της Alibaba, του τεχνολογικού πολυσχιδούς ομίλου του Τζακ Μα, και προβλέπεται να κάνει ένα εντυπωσιακότατο ντεμπούτο ταυτοχρόνως στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και σε εκείνο του Χονγκ Κονγκ. Η παράλληλη διάθεση μετοχών θα συμβεί πρώτη φορά στην Ιστορία. Αναμένεται δε η εισαγωγή της να ξεπεράσει κατά πολύ τα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια της Αramco πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Κι όσο κολοσσιαία κι αν θεωρείται η σαουδαραβική πετρελαϊκή, τελικώς το… μυρμήγκι μάλλον θα την ξεπεράσει. Η Ant Group την επόμενη Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει την τιμή εκκίνησης των μετοχών της και, αφότου γίνει η διάθεσή τους, ίσως η χρηματιστηριακή της αξία να εκτιναχθεί στα 270 δισ. δολ. Ακόμα ένα σημάδι των καιρών είναι ότι άλλη μία γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία, η βρετανική ΒΡ, με ιστορία 111 ετών, έχει φθάσει να έχει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 40,5 δισ. στερλινών (53 δισ. δολάρια), δηλαδή μικρότερη από το ένα τρίτο του ομίλου καταναλωτικών προϊόντων της Unilever με αξία 124 δισ. στερλινών (162,3 δισ. δολάρια). Και αυτό οφείλεται τόσο στη ριζική της αναδιοργάνωση και στη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές όσο και στη μειωμένη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

H Ant, ένα από τα δημιουργήματα του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, ανακοίνωσε πως η διάθεση των μετοχών θα μοιραστεί ισοδύναμα μεταξύ των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, ενώ σε καθένα από αυτά θα δώσει έως και 1,67 δισ. μετοχές της, ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στο 11% των συνολικών. Κατά τους αναλυτές της Bernstein, η εταιρεία, η μεγαλύτερη ψηφιακών πληρωμών στην Κίνα και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, θα αποτιμηθεί μετά τη δημόσια διάθεση των μετοχών της στα σχεδόν 270 δισ. δολάρια.

Η Ant έχει την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών της Alipay με 731 εκατ. ενεργούς χρήστες τον Σεπτέμβριο. Η Alipay έχει εδραιώσει την παρουσία της σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής της Κίνας, από λογαριασμούς επενδύσεων και μικροκαταθέσεων έως ασφαλιστικά προϊόντα, αποπληρωμές δανείων και ιστοσελίδες γνωριμιών. Το μέγεθος της Alipay γίνεται κατανοητό αρκεί να σκεφθεί κανείς πως το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 διεκπεραίωσε συναλλαγές ύψους 118 τρισ. γουάν, δηλαδή 17,7 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή