Χωρίς επαρκή καύσιμα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χωρίς επαρκή καύσιμα το Χρηματιστήριο Αθηνών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια ανάκτησης του τεχνικού ορίου των 610 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει στηρίγματα, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τα σημαντικά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών. Κι αυτό, ενώ χθες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 608 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη συσσώρευση και την απουσία επενδυτικού ρίσκου.

Από το πρωί της Παρασκευής, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, η άνοδος δεν είναι πειστική, δείγμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,50% και διαμορφώνεται στις 611,90 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 608 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 612 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τζίρος κυμαίνεται μόλις στα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να μην ξεπερνάει τα 7 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, σημειώνει άνοδο κατά 0,49% στις 1.442 μονάδες, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και ο τραπεζικός κλάδος (+0,45%). Μάλιστα, οι διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών δεν υπερβαίνουν το 1%, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύεται κατά 0,79%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,53% και της Alpha Bank κατά 0,20%. Η μετοχή της Eurobank δε, διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη (-0,06%) στο 0,3218 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μοναδική μετοχή, η οποία ξεφεύγει της μετριότητας, είναι αυτή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται κατά 2,15%. Η μετοχή του Ελλάκτορα, παράλληλα, συνεχίζει τις καλές «εμφανίσεις», παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 1,75%, χάρη στην πρόσφατη συμφωνία για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στον αντίποδα, οι υψηλότερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Fourlis, η οποία υποχωρεί κατά 2,11%, αλλά και στη μετοχή της Μότορ Όιλ, η οποία βρίσκεται στο -1,20%.

Εν αναμονή της ετυμηγορίας των οίκων

Η σημερινή συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, πραγματοποιείται στη σκιά των χθεσινών έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, κάτι το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για ένα ευρύτερο lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Ήδη, άλλωστε, η ύφεση για το 2020 φαίνεται ότι κλειδώνει λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι τα εμπόδια για το 2021, καθώς η ανάκαμψη δεν φαίνεται τόσο ισχυρή, όσο θεωρούταν πριν από λίγους μήνες.

Στο μεταξύ, απόψε αναμένονται οι ανακοινώσεις των Standard & Poor’s και DBRS για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με τους αναλυτές ωστόσο να μην αναμένουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ- και υποβάθμισε το outlook σε σταθερό, ενώ η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ Low και αναθεώρησε σε σταθερό το outlook.

«H αγορά δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τις DBRS και S&P την Παρασκευή, ούτε και από τη Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει πως δεν δίνει και ιδιαίτερη… σημασία στις ετυμηγορίες των οίκων, αφού τα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν Investment grade έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν εδώ και μήνες στην εμπιστοσύνή τους για τις προοπτικές της οικονομίας μακροπρόθεσμα» σχολιάζει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα διαμορφώνεται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού Κογκρέσου για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της ανάκαμψης. Παρότι οι δύο πλευρές δεν αναμένουν άμεση συμφωνία, δηλαδή πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι δεδομένη και θεωρείται «ικανοποιητική».

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη άνω του 1%, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +1,01% και τον τραπεζικό κλάδο στο +3%. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,17% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,62%. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures στην pre-market της Wall Street να προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή