Παραμένει σταθερά χαμηλός ο τζίρος στο Χρηματιστήριο

Παραμένει σταθερά χαμηλός ο τζίρος στο Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναιμική άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν μπόρεσε να κάνει πολλά για να ανατρέψει τις εβδομαδιαίες απώλειες, με την επίμονα υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα να μην προϊδεάζει για κάποια αλλαγή της τρέχουσας τάσης στη συνέχεια. Το τοπίο παραμένει θολό, με τις ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις με την πανδημία να «οδηγούν» τις κινήσεις των επενδυτών.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών, οι οποίοι μετά έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. To τελευταίο… οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες, ενώ σύμφωνα και με την Euroxx, η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να διατηρήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα και την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2020, με την αφύπνιση της αγοράς να αναμένεται το 2021. Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,56% και στις 612,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,87 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 1.443,47 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,10% στις 890,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 274,62 μονάδες.  

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης  σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,12%.
«Κρούσματα σε άνοδο, δείκτες σε πτώση, επενδυτές σε αναμονή», όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οδηγώντας το Χ.Α. σε χαμηλά πέντε μηνών. Οσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον συναλλακτικό τζίρο. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή