Συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για νέα στήριξη

Συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για νέα στήριξη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών αντιπροσώπων στο Κογκρέσο και του Λευκού Οίκου για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ανέφερε την Πέμπτη ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η σχετική νομοθεσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη «πολύ σύντομα». Οι δύο πλευρές  προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές για επιπρόσθετη δημοσιονομική στήριξη η οποία, βάσει δημοσιευμάτων, θα μπορούσε να ανέλθει στα 2 τρισ. δολάρια, εν μέσω αντιδράσεων από Ρεπουμπλικανούς αντιπροσώπους οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το διογκούμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα. 

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν σαφές προβάδισμα για τον υποψήφιο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν, το οποίο όμως φαίνεται ότι έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ορισμένες από τις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες. Η προοπτική ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να παραμένει σε ανοδική πορεία από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας (η απόδοση κινείται αντίθετα με την τιμή) και το περιθώριο σε σχέση με τον 2ετή τίτλο να ανέρχεται σε υψηλό 7 μηνών. 

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος, επιτρέποντας στην ισοτιμία ευρώ/δολ. να ενισχυθεί σε υψηλό πέντε εβδομάδων 1,1880 την Τετάρτη, ενώ οι απώλειές της από τα στοιχεία της Ευρωζώνης για νέα υποχώρηση του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο, μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων και την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, ήταν περιορισμένες, παραμένοντας αργά την Παρασκευή περίπου 1% ενισχυμένες σε εβδομαδιαία βάση. Κέρδη σημείωσε και η στερλίνα έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, κυρίως έναντι του δολαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας για κάποιας μορφής συμφωνία σχετικά με τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Πέμπτη ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, με τον ειδικό διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρει σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι μια συμφωνία είναι «εφικτή» εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά και να συμβιβαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα θέματα, τα οποία, βάσει δημοσιευμάτων, παραμένουν τα δικαιώματα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο μηχανισμός επίλυσης διαφωνιών.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή