Διορθωτικές δηλώσεις εργοδοτών για το δώρο Πάσχα έως 31 Οκτωβρίου

Διορθωτικές δηλώσεις εργοδοτών για το δώρο Πάσχα έως 31 Οκτωβρίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 31 Οκτωβρίου θα παραμείνει στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας το ειδικό έντυπο για τους εργοδότες που επιθυμούν να διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει, προκειμένου να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή στην πληρωμή του δώρου Πάσχα. Πρόκειται για το ποσό που βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι βρίσκονταν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε αναστολή σύμβασης.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο σύστημα «Εργάνη», το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων – εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» θα είναι διαθέσιμο έως 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση.

Τέτοια λάθη, ενδεικτικά, είναι η αναγραφή εσφαλμένων ποσών ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ημέρες αναστολής και τις μεικτές αποδοχές, λανθασμένα, μη αποδεκτά ή καταργημένα ΙΒΑΝ κ.ά. Οπως, μάλιστα, έχει αποκαλύψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της διασταύρωσης στοιχείων, πριν από τις πληρωμές, διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παραβάσεις, με εργοδότες που διεκδικούσαν από το Δημόσιο, για έναν μόνο εργαζόμενο, ποσά που ξεπερνούσαν ακόμη και το 1,7 εκατ. ευρώ.

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις, οι ενδιαφερόμενοι που προφανώς έχουν αποκλειστεί από τις πληρωμές, μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση και επιλέγοντας το κουμπί «Επισκόπηση» να ενημερώνονται για τους λόγους που δεν έλαβαν τα ποσά. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το σφάλμα που αναγράφεται είναι «Μη αποδεκτό ποσό πληρωμής» για τους εργαζομένους των οποίων τα ΑΦΜ εμφανίζονται, πρέπει να συμπληρωθούν ποσά που να πληρούν τα κριτήρια υπολογισμού της επιδότησης για το δώρο Πάσχα. Εάν κατά την υποβολή του εντύπου δεν έχουν συμπληρωθεί τα σωστά ποσά, εμφανίζεται μήνυμα με τις ημέρες αναστολής μέχρι 30.4.2020 και τις μεικτές αποδοχές που προκύπτουν από τα υποβληθέντα στο «Εργάνη» έντυπα και βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα στους μισθωτούς τους έως τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, υπέβαλαν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στο σύστημα «Εργάνη», και οι περισσότεροι έλαβαν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Σεπτέμβριο, ώστε στη συνέχεια οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το μέτρο αυτό αφορά συγκεκριμένα επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων. Οι αιτήσεις από τους εργοδότες πρέπει να γίνουν έως το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλλουν τις δικές τους δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή