Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένει η MLS

Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένει η MLS

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η MLS να κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό στην Deloitte προκειμένου να παραλάβει την τελική έκθεση ελέγχου της που έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όμως η εταιρεία πληροφορικής παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε αχαρτογράφητα νερά. Χθες, κατά τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων, για μία ακόμη φορά η απαρτία που συγκεντρώθηκε (19,5%) δεν ήταν η απαιτούμενη –2/3 των ανεξόφλητων ομολογιών και των παρόντων– προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την καταγγελία του ομολογιακού προγράμματος ή την τροποποίηση από τρεις σε έξι μήνες της περιόδου καταβολής των κουπονιών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει πληρώσει εγκαίρως τους τόκους, ύψους 53.000 ευρώ, που αφορούν το ομόλογο ΜΛΣ01 αξίας 4 εκατ. ευρώ, ενώ ούτε χθες έδωσε το «παρών» στη διαδικασία ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της MLS Γιάννης Καματάκης, με τον οποίο η επικοινωνία έχει καταστεί αδύνατη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων της Beta Χρηματιστηριακής.

Η τελευταία, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχε καλέσει το σύνολο των δικηγορικών γραφείων που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία να προσέλθουν στη χθεσινή γενική συνέλευση προκειμένου οι ομολογιούχοι να αναθέσουν σε γραφείο της επιλογής τους τη λήψη νομικών ενεργειών κατά της MLS. Στην πρόσκληση της Beta, όμως, ανταποκρίθηκε μόνον η εταιρεία «Τσουτσάνης και Συνεργάτες», της οποίας η εκπρόσωπος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα βήματα που δύνανται να ακολουθηθούν. Οπως είπε, οι ενδεχόμενες κινήσεις των ομολογιούχων περιορίζονται στην άσκηση όλων των διαθέσιμων ένδικων μέσων με στόχο τη διεκδίκηση των οφειλόμενων χρημάτων, ενώ αυτές δεν περιλαμβάνουν την καταγγελία ή την τροποποίηση του ομολογιακού προγράμματος, για τις οποίες απαιτείται απαρτία 2/3 των ομολογιούχων.

Ενα από τα ερωτήματα που τίθεται, όμως, είναι ποιος θα πληρώσει τα δικηγορικά έξοδα, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τη διαδικασία. Κι αυτό διότι, όπως προβλέπεται, τις σχετικές δαπάνες καλύπτει η εκδότρια των ομολόγων, η MLS, αλλά αυτό εν προκειμένω δεν είναι δεδομένο.

Πάντως, η επικείμενη (επίσημη) δημοσιοποίηση της έκθεσης ευρημάτων της Deloitte θα επιτρέψει στους ομολογιούχους να προβούν –όχι άμεσα– σε νομικές ενέργειες κατά της εταιρείας, διαθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που θα προκύψουν από το πόρισμα της συμβουλευτικής εταιρείας. Παράλληλα, όμως, η οριστικοποίηση του πορίσματος επιτρέπει στην MLS να κερδίσει περισσότερο χρόνο, ενώ ως προς την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2019, η ολοκλήρωσή τους με βάση και τα στοιχεία του τελικού σχεδίου της Deloitte αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί σε 3 έως 4 εβδομάδες για την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου.

Οπως έκανε γνωστό χθες η MLS, πρόθεσή της είναι να δημοσιοποιήσει και τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2020 το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό έως τις 6 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Με τα δεδομένα αυτά, τουλάχιστον ωσότου δημοσιευθεί η έκθεση της Deloitte δεν αναμένεται και δεν είναι δυνατόν οι ομολογιούχοι να προβούν σε νομικές ενέργειες κατά της MSL. Κι ενόψει της επισημοποίησης της έκθεσης ελέγχου, η εταιρεία πληροφορικής παραμένει, έστω προσωρινά, στο απυρόβλητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή