ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το EOS απέκτησε το 20% της Agrifreda έναντι 15 εκατ. ευρώ

Το EOS απέκτησε το 20% της Agrifreda έναντι 15 εκατ. ευρώ

To 20% της εταιρείας τροφίμων Agrifreda έναντι 15 εκατ. ευρώ, συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, απέκτησε το EOS Hellenic Renaissance Fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη (φωτ.). Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση του εν λόγω fund σε εταιρεία τροφίμων και τρίτη συνολικά. Η πρώτη επένδυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, έγινε στη Μινέρβα Ελαιουργική, ενώ η δεύτερη στην εταιρεία αθλητικών ειδών Κόσμος Σπορ ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

Η Agrifreda ιδρύθηκε και διευθύνεται από το 2000 στην Αψαλο Εδέσσης από τον Γιάννη Σινιόσογλου και δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχινιού, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων. Η εταιρεία διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες με σύγχρονες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 37.000 τ.μ. και τρεις αποθηκευτικές μονάδες 45.000 τ.μ. Διαθέτει επτά δικά της σήματα με πιο γνωστά το σήμα «Εκλεκτή Σοδειά» που αφορά κατεψυγμένα προϊόντα και περιλαμβάνει κωδικούς λαχανικών, αλλά και φρούτων, καθώς και το εμφιαλωμένο νερό «Δροσιά».

Η εισροή νέων κεφαλαίων στην Agrifreda θα ενισχύσει περαιτέρω το επενδυτικό πλάνο της που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων κατάψυξης που θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, νέων γραμμών παραγωγής σε κατεψυγμένα φρούτα, νέας μονάδας παραγωγής νερού, επέκταση και ολοκλήρωση της επένδυσης στη μονάδα παραγωγής χαλβά και ταχινιού, νέου κέντρο logistics στην Αθήνα και νέας μονάδας παραγωγής σοκολάτας.

Ο τζίρος της Agrifreda το 2019 διαμορφώθηκε σε 37,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,97% σε σύγκριση με το 2018, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν πέρυσι 4,34 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ το 2018. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν το 2019 σε 6,7 εκατ. ευρώ, τα καθαρά διαθέσιμά της είναι 5,7 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2013-2019 η εταιρεία πέτυχε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων 17% και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης λειτουργικών κερδών 23%.