Σε ένα χρόνο η απόφαση για τις τραπεζικές χρεώσεις

Σε ένα χρόνο η απόφαση για τις τραπεζικές χρεώσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όσον αφορά τη μεγάλη υπόθεση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής για δύο ημέρες έκαναν έφοδο και ελέγχους στις τράπεζες. Οπως πληροφορείται η στήλη, η αποσφράγιση του αποδεικτικού υλικού έχει ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία εξαίρεσης στοιχείων που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Τη διαδικασία αποσφράγισης καθυστέρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία που εκδηλώθηκε και στην Ελλάδα, με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται στα τέλη Φεβρουαρίου. Η χρήση, ωστόσο, ενός πρωτοποριακού συστήματος που επέτρεψε διασταυρώσεις στοιχείων απέτρεψε περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία και πλέον θα ξεκινήσει η εις βάθος έρευνα του υλικού, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η όποια εισήγηση. Εάν πάντως το χρονοδιάγραμμα «βγει», τότε θα αποτελεί ρεκόρ, και μάλιστα όχι μόνο για τα δεδομένα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στις δυσκολίες που παρατηρούνται, στην προσπάθεια πώλησης ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναφέρθηκαν εντός της εβδομάδας στελέχη της αγοράς, επιχειρώντας να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους μόλις ένας στους τέσσερις πλειστηριασμούς παράγει κάποιο αποτέλεσμα. «Καλούμαστε να ρευστοποιήσουμε, σε τιμές αγοράς, ακίνητα για τα οποία η πληροφόρηση που έχει στην κατοχή του ο υποψήφιος αγοραστής είναι περιορισμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κων. Στάθης, διευθυντής πωλήσεων της Alsvit a HipoGes Iberia Company. Κατά τον ίδιο, προβληματική είναι και η ίδια η διαδικασία του πλειστηριασμού, καθώς απαιτείται η προκαταβολή του 30% της πρώτης τιμής εκκίνησης, μόνο για την εξασφάλιση της συμμετοχής. Στο εξωτερικό, όπως π.χ. στην Πορτογαλία, η διαδικασία είναι ευκολότερη, καθώς επιτρέπεται η ελεύθερη συμμετοχή, αλλά αν ο πλειοδότης δεν καταβάλει το τίμημα που προσέφερε, πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην εφορία. 

Στήριξη έως 2 τρισ. από την ΕΚΤ 

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να στέλνει και πάλι ανησυχητικά μηνύματα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να παράσχει περισσότερη στήριξη είτε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας είτε, πιο πιθανόν, τον Δεκέμβριο, όπως εκτιμά η Capital Economics. Μάλιστα, προβλέπει πως το μέγεθος του PEPP θα αυξηθεί κατά 650 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το φράγμα των 2 τρισ. ευρώ, ενώ θα επεκταθεί και χρονικά τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022. Παράλληλα, προβλέπει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης και για τις τράπεζες, μειώνοντας και άλλο το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων TLTRO.

Πολυεθνικές ξενοικιάζουν γραφεία 

Μία «πρόγευση» των επερχόμενων αλλαγών στην αγορά γραφείων μπορεί να λάβει κανείς παρατηρώντας τις κινήσεις των πολυεθνικών ομίλων στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες η Deloitte ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τέσσερα από τα συνολικά 50 γραφεία που διαθέτει στη Μεγ. Βρετανία, καθώς επαναξιολογεί τις στεγαστικές της ανάγκες λόγω της πανδημίας. Βασικός λόγος είναι η στροφή στην τηλεργασία, η οποία, όπως φαίνεται, θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα για μερίδα εργαζομένων της. Δηλαδή, η εταιρεία αποφάσισε να μην ανανεώσει τα μισθωτήρια συμβόλαιά της, όχι επειδή θα προβεί σε περικοπές, αλλά επειδή τα στελέχη που απασχολούνταν στα κτίρια αυτά έχουν πλέον συνάψει συμβάσεις για μόνιμη απασχόλησή τους από το σπίτι. Στελέχη της αγοράς ακινήτων ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι αρκετά πιθανό ανάλογες κινήσεις, ιδίως από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, να παρατηρηθούν και στην ελληνική αγορά γραφείων. Οι διεργασίες αυτές βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα και πιθανώς να μην αφορούν ολόκληρα κτίρια, ωστόσο ένα μέρος τουλάχιστον των σημερινών εργαζομένων με καθεστώς τηλεργασίας, είναι πιθανό να συνεχίσει να απασχολείται με το ίδιο μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή