ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πτωχευτικός κώδικας παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη

Ο πτωχευτικός κώδικας παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη

Με ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή στην προσπάθεια διαχείρισης και επίλυσης ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που είναι οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο υφυπουργός, σε ομιλία του στην Ολομέλεια, απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «η ελληνική κοινωνία, έχει απορρίψει οριστικά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήμερα υποστηρίζει το νόμο Κατσέλη ήταν εκείνο που δεν τον ψήφισε όταν είχε έρθει στην Βουλή.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα ξανάρθει στην εξουσία «θα καταργήσει αυτόν τον νόμο», ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσες ότι «ο κ. Τσίπρας, νομίζει ότι βρισκόμαστε στο 2012 ή στο 2014, που μπορούσε να λέει ό,τι θέλει και κάποιοι να τον πιστεύουν, με τη διαφορά ότι κανείς σήμερα πια δεν σας πιστεύει. Όσο καταργήσατε και το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, άλλο τόσο θα καταργήσετε και αυτό το σχέδιο νόμου».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους όχι με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, αλλά με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο. Στόχος, είπε, είναι η διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έχοντας πλήρη γνώση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως να αποφύγουν τον εγκλωβισμό σε ένα καθεστώς αφερεγγυότητας.

Υπογράμμισε πως εφεξής, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν όλες τις οφειλές τους ή να εντάσσονται σε ένα καθεστώς δεύτερης ευκαιρίας, μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η δεύτερη ευκαιρία, σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, «δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, αλλά και κουρέματος αυτών των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ειδική προς τούτο, ηλεκτρονική πλατφόρμα». Τόνισε ότι η δυνατότητα εξόφλησης δεν αφορά μόνο τράπεζες αλλά και οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία και παρατήρησε πως το νομοσχέδιο αυτό «παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, παράλληλα, ανέλυσε στην Ολομέλεια και την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο από το υπουργείο σχετικά με τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της πανδημίας, λέγοντας πως θα αναμένω «να τύχει ευρείας και διαπαραταξιακής συναίνεσης».

Χθες ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα. Η πρόταση απορρίφθηκε με 158 ψήφους της ΝΔ της οποίας οι βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ υπέρ τάχθηκαν 133 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το ΜέΡΑ 25 είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία.