Μεγάλη πτώση κατά 2,67% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη πτώση κατά 2,67% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των ισχυρών ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο μετά τις αναφορές για πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, τη στιγμή που και το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν ήταν υποστηρικτικό, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες στη σκιά της έξαρσης της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται, ειδικά στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών, κάτω από τις 600 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ νέα χαμηλά σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης. Οι πιθανότητες για ανάκτηση του ανοδικού μομέντουμ που έχει χαθεί εδώ και μήνες ολοένα και μειώνονται για το Χ.Α., με τους αναλυτές πλέον να προειδοποιούν πως, έως το τέλος του έτους, το βασικό σενάριο είναι η διατήρηση των πιέσεων. Στη συνέχεια, αν και εφόσον το επιτρέψουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και η εξέλιξη της πανδημίας, μπορούν να αναμένονται καλύτερες μέρες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 2,67% στις 595,97 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας άγγιξε τις 591,62% (-3,4%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,14 εκατ. ευρώ.

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι περισσότεροι βασικοί δείκτες, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κατά 2,82% στις 1.402,76 μονάδες, ενώ στο -2% και στις 872,31 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τις Ελλάκτωρ (-6,14%), ΟΠΑΠ (-3,70%), Βιοχάλκο (-3,52%), Motor Oil (-3,26%) και ΔΕΗ (-3,10%) να ξεχωρίζουν, ενώ μόνο τρεις τίτλοι στον σχετικό δείκτη έκλεισαν στα θετικά (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Aegean).

Ισχυρή «βουτιά» της τάξης του 8,32% και νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας στις 251,78 μονάδες (μετά τις 267 μονάδες που ήταν το προηγούμενο χαμηλό που σημειώθηκε τον Μάιο), ενώ νέα χαμηλά κατέγραψε και η Alpha Bank στο 0,4660 ευρώ με πτώση 7,17%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έκλεισε στο -24,26% και στο 0,7180 ευρώ έπειτα από limit down ενδοσυνεδριακά, ενώ η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στο -4,66% και η Eurobank στο -6,38%.

Οπως σημείωσε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο δεν διαφαίνεται μια λύση για τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές θα είναι έρμαιο των πωλητών, μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αύριο. Μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε ο κλαδικός δείκτης, οι 247-254 μονάδες είναι επίπεδο που μπορεί και πάλι να δώσει αντίδραση, με τις 287 και 270 μονάδες να είναι κοντινή σημαντική αντίσταση.  Πάντως, όπως πρόσθεσε, οι τζίροι δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την αγορά, ενώ τα δύο βασικά θέματα, αυτά της COVID και της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι στα όρια, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία και παράλληλα την πορεία του Χ.Α. Aπό την άλλη, πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα για τις αμερικανικές εκλογές, με τις ξένες αγορές να τηρούν στάση αμυντική για την επόμενη μέρα.

Κατά την Κύκλος Χρηματιστηριακή, ο πανευρωπαϊκός συναγερμός ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού, το πιθανολογούμενο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και ο γεωπολιτικός κίνδυνος της Ανατ. Μεσογείου, θα διαμορφώσουν την επενδυτική ψυχολογία τις επόμενες ημέρες, με το ενδεχόμενο καθοδικής διαφυγής του Γενικού Δείκτη να έχει κατά την τεχνική ανάλυση αυξημένη πιθανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή