«Κόκκινη γραμμή» από τη ΔΕΗ για τα πάγια του δικτύου διανομής

«Κόκκινη γραμμή» από τη ΔΕΗ για τα πάγια του δικτύου διανομής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά των παγίων του δικτύου διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ, με τρόπο που θα διασφαλίζει την επιστροφή τους στη μητρική εταιρεία σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του διαχειριστή δεν τελεσφορήσει, επιδιώκει η ΔΕΗ. Η κυριότητα των παγίων του δικτύου διανομής (γραμμές χαμηλής και μέσης τάσης, υποσταθμοί, κτίρια κ.λπ.) ανήκει σήμερα στη ΔΕΗ, ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική) έχει εκχωρηθεί ο έλεγχος της διαχείρισης του δικτύου. Ωστόσο το σχέδιο διάθεσης του 49% του διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή, και μάλιστα με ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, προϋποθέτει τη μεταφορά και της κυριότητας των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασία με την οποία έχει καταπιαστεί ήδη το αρμόδιο επιτελείο της ΔΕΗ και οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης (Goldman Sachs – Eurobank). Η διασφάλιση της επιστροφής της κυριότητας των παγίων σε περίπτωση μη πώλησης του 49% τίθεται από τη ΔΕΗ ως προϋπόθεση για τη μεταβίβασή της στον ΔΕΔΔΗΕ, γι’ αυτό και η σχετική ρύθμιση θα συνοδεύεται με τους απαραίτητους αστερίσκους.

Η ΔΕΗ, ως κύριος των παγίων του δικτύου, εισπράττει άμεσα έσοδο 7% ετησίως από τη χρήση του, που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 49%, η ΔΕΗ έναντι αυτής της απώλειας θα εισπράξει κάποιο τίμημα. Στην περίπτωση όμως που ο διαγωνισμός αποτύχει και η κυριότητα των παγίων παραμείνει στον ΔΕΔΔΗΕ,  στον οποίο θα έχει μεταφερθεί για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, τότε το ετήσιο έσοδο για τη χρήση τους θα το εισπράττει η θυγατρική και η ΔΕΗ ως μέτοχος θα εισπράττει μόνο μέρισμα. Αυτός είναι ο λόγος που η ΔΕΗ θα συμπεριλάβει στη ρύθμιση μεταφοράς των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ πρόβλεψη για επιστροφή τους σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Η επόμενη μέρα του ΔΕΔΔΗΕ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή απασχολεί επίσης τη ΔΕΗ, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραχωρήσει μαζί με το 49% και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Τα δικαιώματα αυτά θα καθορίσουν και τον βαθμό ελέγχου της εταιρείας από τον στρατηγικό επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός, αλλά και συνάμα την ουσιαστική θέση της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Η ΔΕΗ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να απολέσει πλήρως τον έλεγχο των δικτύων διανομής και αναμένεται να θέσει «κόκκινες γραμμές» στις σχετικές συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, που αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για τον διαγωνισμό. Στο μεταξύ, πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα μέσα στον Νοέμβριο, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα ξεκινήσουν το market test για να βολιδοσκοπήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και να καταγράψουν ενδεχόμενες παρατηρήσεις για τους όρους του διαγωνισμού.

Μέσα στην εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του δικτύου της περιόδου 2021-2024, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και η απόφαση για την απόδοση κεφαλαίου (Wacc), παράμετρος σημαντική για να καταρτίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τις προσφορές τους. 

Ανεπίσημα, ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔHΕ έχουν εκδηλώσει η γερμανική ΕΟΝ, η γαλλική ΕNEDIS και η ιταλική ΕΝΕL. Η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο διανομής του απλώνεται σε 239.236 χλμ., καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί και το επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή